Aktuelno 3

09.05.2024.

8:03

Pevačica ne izlazi iz hotela, policija na nogama: Sve kontroverze oko Izraela na Evroviziji VIDEO

Izrael ove godine na Evroviziji predstavlja Eden Golan sa pesmom "Hurricane".

Izvor: B92.net

Pevačica ne izlazi iz hotela, policija na nogama: Sve kontroverze oko Izraela na Evroviziji VIDEO
EPA-EFE/Jessica Gow

Podeli:

Rat Izraela i Hamasa utiče u velikoj meri na učešće Izraela na Evroviziji. Izraelska predstavnica, Eden Golan, je morala da promeni tekst svoje pesme kako bi mogla da učestvuje na takmičenju, a organizatori brinu i za njenu bezbednost.

Njena pesma se prvobitno zvala Oktobarska kiša, ali se smatralo da tekst aludira na napade 7. oktobra. Zbog kršenja pravila o političkoj neutralnosti, Eden je morala da promeni tekst kako bi joj bilo dozvoljen da se takmiči.

Međutim, problemi su se nastavili i nakon promene teksta.

Problemi i ugrožena bezbednost

U Malmeu, u kom se održava ovogodišnje takmičenje, došlo je do pro-palestinskih protesta zbog čega je Eden bila ugrožena bezbednost.

Policija joj je zato poručila da ostane van vidokruga javnosti sem za vreme nastupa, preneo je Juronjuz. Savetovali su joj da ne napušta hotelsku sobu, kako ne bi rizikovala svoju bezbednost.

EPA-EFE/Johan Nilsson

Eden se oglasila uz nadu da će svojom muzikom uspeti da ujedini ljude.

"Došla sam ovde da pokažem svoj glas, da podelim svoju ljubav, moj dar od Boga i uz nadu da ću navesti ljude na nešto osete i da ću ostaviti trag na njihovim dušama i da ću ujediniti muzikom", rekla je Golan u ponedeljak za Rojters.

Organizatori su zabranili i isticanje zastava koje nisu priznate državne zastave ili lgbt zastave, što je u prevodu značilo zabranu za zastavu i druge simbole Palestine.

Ko je Eden Golan?

Eden Golan je rusko-izraelska pevačica. Karijeru je započela učešćem u ruskom izboru za Dečju pesmu Evrovizije 2015, a potom i na ruskom televizijskom takmičenju "The Voice Kids". Rođena u Kfar Sabi u Izraelu, ali je 12 godina živela u Rusiji zbog očevog posla.

Izrael je učestvovao na Pesmi Evrovizije 45 puta, a pobedio je na takmičenju u četiri navrata: 1978, 1979. i 1998. i 2018. godine.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: