Svet 18

09.05.2024.

9:13

Rusija mora izgubiti?

Timoti Snajder, istoričar sa univerziteta Jejl i autor serije knjiga o Ukrajini, Rusiji i Drugom svetskom ratu, smatra da Rusija može izgubiti ovaj rat.

Izvor: Index.hr

Rusija mora izgubiti?
Profimedia

Podeli:

On je u autorskom članku za CNN napisao da je “previše nas poverovalo da Rusija ne može izgubiti rat”, kao i da je to, na spoljopolitičkom planu, "zastrašivanje".

Snajder je podsetio da je u februaru 2022., kada je Rusija pokrenula totalnu invaziju na susednu zemlju, konsenzus bio da će Ukrajina pasti za nekoliko dana.

"Čak i danas, kada se Ukrajina drži više od dve godine, među ruskim prijateljima u američkom Kongresu i Senatu prevladava mišljenje da Rusija na kraju mora pobediti. Uspeh Moskve nije na bojnom polju, nego u našim umovima", istakao je Snajder.

"Rusija može da izgubi. I treba da izgubi, za dobrobit sveta, ali i za vlastito dobro", dodao je on.

Snajder takođe smatra da je ideja o nepobedivoj Crvenoj armiji propaganda, podsećajući da je Crvena armija bila zastrašujuća, ali da je bila i pobediva jer je od tri ključna strana rata koja je vodila, izgubila dva.

Pobedila ju je Poljska 1920. Porazila je nacističku Nemačku 1945., nakon što se zamalo urušila 1941. Ali, njena pobeda u tom slučaju bila je deo veće koalicije i uz odlučujuću američku ekonomsku pomoć. Sovjetske snage bile su u nevolji u Avganistanu odmah nakon invazije 1979. i morale su se povući deceniju kasnije.

"A današnja ruska vojska nije Crvena armija. Rusija nije SSSR. Sovjetska Ukrajina bila je izvor resursa i vojnika za Crvenu armiju. U toj pobedi 1945. ukrajinski vojnici u Crvenoj armiji pretrpeli su ogromne gubitke - veće od američkih, britanskih i francuskih gubitaka zajedno. Ukrajinci su došli do Berlina u uniformi", naveo je Snajder.  

On navdi da se danas Rusija ne bori zajedno s Ukrajinom, već protiv Ukrajine, vodeći agresorski rat na teritoriji druge države. Uz to, dodaje, nedostaje joj američka ekonomska podrška, tzv. "Lend-Lease", koja je bila potrebna Crvenoj armiji da porazi nacističku Nemačku. "U ovoj konstelaciji nema posebnog razloga očekivati pobedu Rusije", napisao je Snajder.

"Umesto toga očekivalo bi se da je jedina šansa Rusije da spreči Zapad da pomogne Ukrajini i to tako što će nas uveriti da je njena pobeda neizbežna, a sve kako Zapad ne bi iskoristio svoju presudnu ekonomsku moć. Poslednjih šest meseci to potvrđuje: manje ruske pobede na bojnom polju došle su u vreme kada su Sjedinjene Države odlagale pomoć Ukrajini, umesto da je isporučuju", naveo je on.

Smatra i da bi posledice ruske pobede bile bi užasne. "Ako Rusija pobedi, posledice su užasne: opasnost od većeg rata u Europi, veća verovatnost kineske avanture na Pacifiku, slabljenje međunarodnog pravnog poretka, verovatno širenje nuklearnog oružja i gubitak poverenja u demokratiju", dodaje Snajder.

Prema njegovim rečima Rusija mora da izgubi i zbog samih Rusa. "Poražena Rusija ne znači samo kraj besmislenih gubitaka mladih života u Ukrajini. To je takođe jedina šansa Rusije da postane postimperijalna zemlja, zemlja u kojoj su reforme moguće, gde bi sami Rusi mogli biti zaštićeni zakonom te bi njihovi glasovi na izborima nešto značili. Trenutno ništa od toga nije moguće", kaže Snajder.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: