Aktuelno 9

09.05.2024.

8:15

Britanci hakovani, optužuju Kineze

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

Izvor: B92

Britanci hakovani, optužuju Kineze
Shutterstock/William Barton

Podeli:

Kako prenose BBC i Sky News, napad je otkrio lične podatke o aktivnim vojnicima i veteranima, a to su uglavnom imena i prezimena, kao i detalji o njihovim bankovnim računima, mada u nekim slučajevima i adrese.

Iz ministarstva odbrane smatraju da je krivac Kina, a ministar Grant Šnaps rekao je da će se napraviti plan da se zaštite svi čiji podaci su ugroženi.

Na optužbe da je Peking kriv, kineski ministar spoljnih poslova rekao je da se "oštro protivi svim oblicima sajbernapada" i da "Kina ne želi da koristi ovakav način kako bi blatila druge zemlje".

Sličnih optužbi bilo je i ranije - u martu, britanski zvaničnici su optužili Kinu da stoji iza sajbernapada koji su se dogodili u avgustu 2021. godine, a u 2023. je Velika Britanija zabranila da se kineska aplikacija TikTok koristi na telefonima koji pripadaju državnoj službi.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: