Svet 8

09.05.2024.

9:10

"Rusija je pokrenula novi Drugi svetski rat": Šta se krije iza pompezne parade?

Češki predsednik Petr Pavel podsetio je povodom Dana pobede, na tekući sukob u Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

"Rusija je pokrenula novi Drugi svetski rat": Šta se krije iza pompezne parade?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

On je govorio o istorijskom paradoksu, kada se uloga nekih zemalja promenila od kraja Drugog svetskog rata.

"Rusija, tada Sovjetski Savez, koji je bio važan deo savezničke koalicije u borbi protiv agresije, danas je i sam postao agresor i pokrenuo rat na evropskom kontinentu koji je razoran kao i Drugi svetski rat", rekao je Pavel. u govoru kod Nacionalnog spomenika Vitkovu u Pragu.

Prema njegovim rečima, nakon dubokog razmišljanja, nekada poražena nacistička Nemačka postala je demokratska država koja podržava mir i stabilnost u Evropi i pomaže celom svetu.

On je rat u Ukrajini opisao kao težak test ne samo za Evropu. Međutim, prema Pavelu, nijedna zemlja ne može uspeti u ratu bez podrške i saveza. U tom kontekstu, on je podsetio na ulazak Češke u Severnoatlantski savez 1999. godine, čime su zemlji date garancije bezbednosti.

On je istovremeno ocenio da Češka nije popustila u pomoći Ukrajini i istakao ulaganja Praga u odbranu i bezbednost. Na kraju je citirao poruku bivšeg češkog predsednika Vaclava Havela.

"Ravnodušnost prema drugima i ravnodušnost prema sudbini celine je upravo ono što otvara vrata zlu", dodao je Pavel.

Uz predsednika Pavla, ceremoniji su prisustvovali najviši ustavni zvaničnici, ministarka odbrane Jana Černočova, načelnik Generalštaba Karel Rehka, gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda i ratni veterani. Na kraju ceremonije, vojni avioni i helikopteri nadletali su praški spomenik.

Drugi svetski rat je zvanično završen u Evropi 8. maja 1945. u 23.01. Međutim, u Sovjetskom Savezu to je bilo zbog vremenskog pomeranja posle ponoći sledećeg dana, pa je 9. maj proglašen Danom pobede. Dakle, Rusija slavi svoju pobedu u Drugom svetskom ratu dan kasnije od većine Evrope.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: