Huti kreću u rat: Pokrenuta opšta mobilizacija VIDEO

Vlasti severnog Jemena sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremile borce za učešće u sukobima u Pojasu Gaze na strani palestinskih grupa.

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2023.

16:33

Default images
Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U ovom području vlada šiitski pokret Huti.

"Opšta narodna mobilizacija pokrenuta je u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavile da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već završilo obuku", navodi član političkog saveta pokreta Kuzam al-Asad za RIA novosti.

Zvaničnik navodi da je mobilizacija odgovor na borbe u Gazi.

"N​arodna vojska je pozvana da podrži naš narod u Gazi koji je podvrgnut genocidu od izraelske okupacione vojske uz podršku Sjedinjenih Američkih Država", navodi Kuzam al-Asad. Jedan od vođa Huta, govoreći o mogućnosti učešća rezervista koji prolaze obuku u vojnim operacijama na strani vlasti severnog Jemena, ukazuje da to nije neophodno jer "Republika Jemen ima regularnu vojsku i razvijen vojni potencijal".

Ranije je Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, izvestio da SAD i njihovi saveznici razmatraju mogućnost udara na položaje pobunjenika u Jemenu kako bi eliminisali pretnju vitalnom plovnom putu.

Ranije je šef Pentagona Lojd Ostin najavio pokretanje međunarodne operacije kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u Crvenom moru u svetlu sve češćih napada Huta, koji pokušavaju da spreče prolaz brodova ka izraelskim lukama, zahtevajući besplatnu dostavu humanitarne pomoći Pojasu Gaze i prestanak izraelskog bombardovanja.

Vladajući pokret Ansar Alah (Huti) u severnom Jemenu, koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane s Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih.

Brojne brodarske kompanije odlučile su da obustave transport kroz Crveno more. Energetske kompanije BP i Ekvinor takođe su objavile odluku o obustavljanju tankerskog transporta naftnih derivata preko Crvenog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: