Obrt? U toku su tajni pregovori?

Američki novinar Simor Herš objavio je da su u toku tajni pregovori Izraela i političkih lidera radikalnog palestinskog pokreta Hamas o oslobađanju talaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2023.

14:12

Obrt? U toku su tajni pregovori?
Ilustracija, foto: Tanjug/AP Photo, File

Navodno je lideru Hamasa i njegovim kolegama rečeno da je njihov opstanak moguć ako oslobode izraelske taoce i pristanu da odmah počnu suđenja za ratne zločine. Izraelci žele smrtnu kaznu za vojne vođe Hamasa koji su ohrabrivali i nisu ništa učinili da spreče ratne zločine svojih boraca.

"Političko vođstvo Hamasa nije bilo umešano u masakr", citirao je Herš neimenovanog američkog zvaničnika.

Drugim rečima, u tim tajnim pregovorima političko krilo Hamasa bi bilo "pomilovano", rekao je američki zvaničnik Heršu.

Prema Heršovim rečima, izraelske vlasti žele smrtnu kaznu za vođe oružanog krila pokreta koji su, prema Heršovim rečima, "ohrabrili, a zatim ništa nisu učinili da zaustave ratne zločine svojih boraca".

Vođa pokreta Hamas u Gazi Jahja Sinvar takođe je direktno uključen u tajne pregovore za oslobađanje talaca. Prema Heršu, Sinvar je otvoren za dogovor.

"Koncept Tribunala za ratne zločine koji je pokrenuo Izrael usred kampanje bombardovanja koja je sravnila veći deo Gaze sa zemljom može izgledati kao loš roman, ali me je izraelski stručnjak za region, koji zna za ozbiljnost trenutnih razgovora o taocima, iznenadio prikazujući Sinvara kao nekoga 'ko bi mogao biti otvoren za dogovor'", napisao je Herš.

Prema neimenovanom izvoru novinara, Sinvar i drugi u političkom rukovodstvu Hamasa koji se sada nalaze u Kataru možda žele da bilo koji dogovor o taocima uključuje uveravanja da ih Izrael neće krivično goniti ako se postigne dogovor.

"Posvećen cilju. Bez porodice, veoma religiozan, ali se veoma sprijateljio sa momcima iz Šin Beta (izraelska unutrašnja bezbednost) dok je bio u zatvoru i smatran je da nije iracionalan. Želeće priliku da služi cilju. Biće otvoren", citirao je Herš reči stručnjaka.

Napominje se da će se borci Hamasa u podzemnim tunelima u Gazi uskoro suočiti sa nestašicom hrane, vode i svežeg vazduha, jer je ostalo vrlo malo goriva za pokretanje generatora kiseonika.

"Više od dve stotine milja tunela će neizbežno postati smrtonosna zamka, čineći život ispod zemlje jednako teškim kao što je iznad", napisao je Herš.

"Hamas mora početi da oslobađa taoce", citirao je on neimenovanog američkog zvaničnika, a prenela je ruska agencija Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: