Vojska se povlači: Izgubili su kontrolu

Vojska Mjanmara izgubila je kontrolu nad strateškim severnim gradom na kineskoj granici posle višednevnih sukoba sa tri etničke naoružane grupe.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2023.

09:14

Vojska se povlači: Izgubili su kontrolu
EPA-EFE/NYUNT WIN

To je rekao portparol vojne hunte koja vlada Mjanmarom.

"Vlada, administrativne i bezbednosne organizacije više nisu prisutne u gradu Činšvehau, koji se graniči sa kineskom provincijom Junan", rekao je Zav Min Tun u saopštenju kasno u sredu.

Borbe besne od petka u delu severne države Šan u Mjanmaru, gde je planirana železnička veza vredna milijardu dolara kao deo pekinškog globalnog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Nacionalna oslobodilačka armija Taang (TNLA), Arakanska armija (AA) i Vojska nacionalne demokratske alijanse Mjanmara (MNDAA) kažu da su zauzele nekoliko vojnih punktova i ključnih puteva koji povezuju Mjanmar sa Kinom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom.

Ujedinjene nacije kažu da se plaše da su hiljade ljudi raseljene, a neki su pobegli preko granice u Kinu.

Više od četvrtine granične trgovine Mjanmara sa Kinom u vrednosti od 1,8 milijardi dolara od aprila do septembra ove godine prošlo je kroz Činšvehau, izvestili su u septembru mediji pod kontrolom hunte, pozivajući se na ministarstvo trgovine.

Vojna hunta je izvršila državni udar u Mjanmaru u februaru 2021. godine, a zemlja se našla pod sankcijama i kritikama zbog kršenja ljudskih prava. Vlasti Mjanmara su takođe optužene da su izvršile genocid nad Rohindža muslimanima u ovoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: