Oglasio se Reznikov FOTO

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, koga je ukrajinski predsednik odlučio da smeni, saopštio je da je podneo ostavku Vrhovnoj radi.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Ponedeljak, 04.09.2023.

09:42

Oglasio se Reznikov FOTO
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

"Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za vojsku Ukrajine u poslednja 22 meseca, u najtežem periodu moderne istorije Ukrajine", rekao je Reznikov.

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izrazio je mišljenje da je ostavka ministra odbrane Ukrajine Aleksija Reznikova povezana sa neuspehom kontraofanzive ukrajinskih trupa.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je odluku o razrešenju ministra Reznjikova i da je na njegovo mesto predložio Rustema Umerova, šef glavne ukrajinske agencije za privatizaciju.

Kandidaturu Umerova mora da odobri parlament pre nego što bude imenovan za ministra odbrane, preneo je Rojters.

Umerov (41) je krimski Tatar, a rodjen je u Samarkandu u Uzbekistanu u porodici koja je deportovana sa tadašnjeg sovjetskog Krima 1940-ih.

Umerov je od 2020. godine član radne grupe ukrajinske vlade koja radi na izradi strategije za okončanje ruske okupacije Krima.

Umerov, tada poslanik iz proevropske partije Holos, postao je u septembru 2022. godine šef Fonda za državnu imovinu, agencije koja prodaje državnu imovinu privatnim investitorima.

Britanska agencija navodi da je Umerov zaslužan za to što Fond za državnu imovinu, od kada je on postao šef, nije imao korupcionaške skandale. Takođe je ponovo pokrenuo prodaju državne imovine, što je povećalo prihode države tokom rata.

Umerov, za koga se kaže da je sposoban pregovarač, bio je član ukrajinskog tima koji je pregovarao sa Rusijom u martu 2022. godine, mesec dana nakon početka ruske invazije.

Umerov je takođe učestvovao je i u razgovorima o sporazumu o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka, kao i o razmeni zatvorenika, uključujući i borce Azova koji su zarobljeni tokom bitke za južni grad Mariupolj 2022. godine.

Bio je član delegacije tokom posete Zelenskog Saudijskoj Arabiji u maju, a pratio je prvu damu Olenu Zelensku tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu.

Umerov je karijeru započeo u privatnom sektoru.

Pridružio se jednom od vodecih mobilnih operatera u Ukrajini 2004. godine, a 2013. osnovao je sopstvenu investicionu kompaniju ASTEM i njenu ASTEM fondaciju.
Umerov je diplomirao ekonomiju i magistrirao finansije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je juče da je Aleksij Reznikov smenjen sa dužnosti ministra odbrane te zemlje.

On je rekao da bi to ministarstvo trebalo da preuzme Rustem Umerov, koji je trenutno na čelu Fonda za državnu imovinu, dok će Reznikov biti imenovan za ambasadora Ukrajine u Velikoj Brianiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: