Utorak, 18.07.2023.

20:04

Naoružavaju se: Stigli H-225M

Prva dva srednja transportna helikoptera H-225M, koje je Mađarska naručila od kompanije Erbas za potrebe svojih oružanih snaga 2018. godine, isporučena su.

Izvor: Beta

Naoružavaju se: Stigli H-225M
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

To je preneo danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, Mađarska je u okviru programa modernizacije svoje vojske naručila ukupno 16 letelica tog tipa.

Time će Budimpešta postojeću flotu transportnih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje postepeno zameniti letelicama zapadne proizvodnje.

Novi helikopteri H-225M raspoređeni su u bazu u Solnoku a biće korišćeni za transport vojnika, borbeno traganje i spasavanje, kao i za specijalne operacije.

Pored nabavke novih helikoptera planirana je i modernizacija prateće infrastrukture, uz izgradnju novog kompleksa hangara.

"Mađarska je izabrala Erbas kao strateškog partnera za modernizaciju helikopterske flote. Osim narudžbine 16 H-225M kupljeno je i 20 lakih višemenskih helikopteri H-145M čija je isporuka započela 2019. godine. Isporučene su sve letelice, a jedna se srušila ovog leta tokom vežbe u Hrvatskoj pri čemu su stradala tri člana posade", piše u tekstu.

Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge međunarodne operacije 2017. godine kupljena su i dva putnička aviona Erbas A-319.

Portal dodaje da je Budimpešta od Erbasa takođe kupila integrisani sistem rukovođenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške za PVO na nacionalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: