Petak, 07.07.2023.

12:38

Putinovo upozorenje: Šalje nuklearne "labudove"

Vladimir Putin je poslao dva supersonična nuklearna aviona bombardera Beli labud Tu-160 u okviru 12-časovne misije ratne igre, uoči samita NATO-a.

Izvor: dailymail.co.uk

Putinovo upozorenje: Šalje nuklearne
Foto: Profimedia

Dva Tu-160 u misiji dugog dometa preletela su više od 5.600 milja pre nego što su sletela u arktičku bazu u najistočnijem gradu u Evropi nakon maratonskog leta koji je uključivao dva dopunjavanja goriva u avionu Il-78, piše Dejli mejl.

Tačna ruta ratnih letova nije otkrivena, ali su avioni redovno raspoređeni u Norveškom moru severno od Britanije i Barencovom moru.

Ruski zvaničnici su dodali da su u vežbe uključeni i dalekometni strateški udarni avioni iz vazdušne baze Engels u Saratovskoj oblasti, u evropskoj Rusiji, i Amur, na Dalekom istoku.

Ratne igre, koje dolaze kao jasno upozorenje NATO-u usred redovne retorike Putinovog režima o upotrebi nuklearnih projektila, uključivale su ukupno više od deset udarnih aviona Tu-160 i Tu-95MS i pomoćnih aviona.

Očekuje se da će samit NATO-a sledeće nedelje u Viljnusu reafirmisati zapadnu podršku Kijevu i približiti Ukrajinu punom članstvu u odbrambenom savezu.

U letnjo-taktičkoj vežbi je učestvovalo "više od 10 aviona Tu-160, Tu-95MS i Il-78", prema rečima general-potpukovnika Sergeja Kobilaša, komandanta ruske dalekometne avijacije.

"Uprkos izvršavanju borbenih zadataka tokom specijalne vojne operacije, sve planirane aktivnosti borbene obuke se izvode u potpunosti.", kaže general i dodaje:

"Pokrenute letno-taktičke vežbe avijacijskih pukova formacija dalekog dometa Engels i Amur".

Avioni Tu-160 sleteli su u arktičku avio-bazu Sovetski kod Vorkute - u ruskoj republici Komi - posle dugih letova.

"Dva strateških raketnih aviona Tu-95MS sletela je na aerodrom Anadir u Čukotskoj autonomnoj oblasti, a strateški raketonosni avioni Tu-160 su sleteli na aerodrom Sovetski u Republici Komi", rekao je Kobilaš.

Tu-160 - NATO izveštajno ime Blackjack - je ruski supersonični strateški raketni bombarder sa promenljivim zamahom krila, koji datira iz sovjetske ere.

Prvobitno je ušao u upotrebu 1987. godine i najveći je i najteži borbeni avion na svetu - i najbrži bombarder u upotrebi.

Avioni Tu-95MS - poznati kao Medvedi - jedini su strateški bombarderi na svetu sa elisnim pogonom.

Obe vrste aviona su korišćene za gađanje Ukrajine konvencionalnim projektilima.

Letovi su usledili dok se Rusija priprema da uvede nove modele Belih labudova iz sovjetskog doba.

Prvi prototip modernizovanog Tu-160M isporučen je pre sedam meseci, a ove nedelje je najavljen početak državnih ispitivanja.

"Tu-160 je najvažniji deo ruske nuklearne trijade, tako da je modernizacija borbenih vozila i obnavljanje proizvodnje ovih strateških bombardera naš prioritetni zadatak", rekao je bliski Putinov prijatelj Sergej Čemezov, generalni direktor Državne korporacije Rostec.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere NATO-a da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine na samitu sledeće nedelje, a podršku je tokom posete Pragu dobio i od češkog predsednika, koji je podržao nastojanja Kijeva da se pridruži alijansi.

Rekao je da je njegovoj zemlji, angažovanoj u 17. mesecu rata protiv ruskih osvajača, potrebno mnogo više od opšte izjave od više od 10 godina da su vrata NATO-a samo "otvorena".

Ukrajina traži jasan pokazatelj od NATO-a na samitu 11-12. jula u Viljnusu da može da se pridruži vojnom savezu kada se rat završi.

Ukrajina želi da se pridruži što je brže moguće, ali članice NATO-a su podeljene oko toga koliko brzo taj korak treba preduzeti. Neke zemlje članice su oprezne u pogledu poteza za koje se plaše da bi mogli da dovedu alijansu bliže aktivnom ratu sa Rusijom.

"Govorimo o jasnom signalu, nekim konkretnim stvarima u pravcu poziva", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare zajedno sa češkim kolegom Petrom Pavelom.

Zelenski je rekao da formulacija usvojena na samitu NATO-a 2008. nije dovoljna, da će vrata vojnog saveza "ostati otvorena" i da će Ukrajina na kraju postati članica.

"Potreban nam je nekakav signal, jasan", rekao je on odgovarajući na pitanja novinara.

"Da će Ukrajina biti u alijansi. Ne da su vrata otvorena - ovo nije dovoljno.", navodi Zelenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: