Poruka Zelenskog Hrvatskoj FOTO

Hrvatski Sabor usvojio je rezoluciju kojom je prepoznat genocid ukrajinskog naroda tokom doba SSSR-a.

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2023.

11:21

Poruka Zelenskog Hrvatskoj FOTO
Foto: Profimedia

Ova rezolucija originalno je doneta u Sabor 2008. godine, ali je dugo vremena izbegnuto glasanje. U jeku agresije Rusije na Ukrajinu, poslanici hrvatskog parlamenta su odlučili da je izglasaju.

Povodom ove rezolucije, oglasio se i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je na svom Tviter nalogu napisao:

"Parlament Republike Hrvatske je usvojio deklaraciju kojom se priznaje Holodomor iz 1932. do 1933. kao genocid nad ukrajinskim narodom. Zahvalan sam Hrvatskoj na ovom istorijskom glasanju. Svet nikada neće pristati na zločine Kremlja - niti u prošlosti, niti u sadašnjosti."

Holodomor, kako je nazvan ovaj period od 1932. do 1933. godine, je u Ukrajini, ali i u drugim zemljama sveta, prepoznat kao genocid Ukrajinaca koji su izvršile vlasti SSSR-a, pod vođstvom Jozefa Staljina.

Radi se o masovnoj gladi koja je vladala prostorom današnje Ukrajine.

Ukupno je život izgubilo 3,5 do pet miliona Ukrajinaca, prema procenama stručnjaka. Iako Holodomor nije formlano proglašen za genocid, tako ga smatraju mnogi pravni eksperti širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: