Zelenski: Rusi su; Kremlj: Nismo, vi ste

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Utorak, 06.06.2023.

11:16

Zelenski: Rusi su; Kremlj: Nismo, vi ste
Tanjug/Ukraine's Presidential Office via AP

"Danas su ruski teroristi izveli unutrašnju detonaciju struktura hidroelektrane Kahovka. Oko 80 naselja je u zoni poplava", naveo je Zelenski na Telegramu.

U međuvremenu je vanredna situacija proglašena u okrugu Nova Kahovka zbog napada na branu, koja nastavlja da se urušava i nekontrolisano ispušta vodu nizvodno, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev na TV Kanal jedan, prenosi Tass.

Leontjev je novinarima rekao da ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju to mesto i da je priličan broj projektila pogodio obalu Dnjepra.

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao je da je "ukrajinsko raketiranje HE Kahovka dovelo do ispuštanja velike, ali ne kritične količine vode iz reke Dnjepar, što neće sprečiti da ruske snage da brane levu obalu" reke, navodi Taš.

Kremlj negira; "To je diverzija"

S druge strane, zvanična Moskva tvrdi da je Ukrajina izvršila diverziju na hidroelektrani. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da papredsednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje o situaciji.

"Predsednik dobija izveštaje iz Ministarstva odbrane i drugih službi o tome šta se dešava oko Kahovske hidroelektrane. Ovde već sada možemo nedvosmisleno da kažemo da je reč o namernoj diverziji ukrajinske strane“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, ova diverzija je povezana sa neuspehom tokom ofanzive ukrajinskih snaga. "Sudeći po svemu, ova diverzija povezana je i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su pre dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, ne ostvaruju svoje ciljeve", rekao je on novinarima.

Portparol je istakao da Rusija odlučno negira optužbe o podrivanju hidroelektrane.

"Možemo da ih (optužbe) odlučno odbijemo, odlučno odbacimo, zvanično izjavljujemo. Ovde se jasno radi o namernoj diverziji ukrajinske strane koja je planirana i sprovedena po naređenju Kijeva, kijevskog režima", naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za sve posledice. Portparol je, istovremeno, izjavio da je jedan od ciljeva dizanja u vazduh brane Kahovske hidroelektrane bio pokušaj da se prekine dotok vode na Krim.

"Nivo vode u rezervoaru pada i, shodno tome, smanjuje se dovod u kanal. Drastično je smanjen", rekao je Peskov.

On je, međutim, podsetio da "na Krimu postoji opcija za obezbeđenje vode iz rezervi lokalnih rezervoara" i dodao da su koraci za stabilno snabdevanje Krima vodom preduzimani još pre nego što je Rusija dobila kontrolu nad Severnokrimskim kanalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: