UN "prozivaju" Kinu: Zašto samo muškarci?

Odsustvo žena u najvišem rukovodstvu Kine je zabrinjavajuće, navele su Ujedinjene nacije u izveštaju.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2023.

11:22

UN
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

One preporučuju i Kini da usvoji zakonske kvote i sistem rodnog pariteta kako bi ubrzala jednaku zastupljenost žena u vladi.

Preporuke Komiteta UN za eliminaciju diskriminacije žena koje je uputio Kini, objavljene u utorak, dolaze zajedno sa nalazima za Nemačku, Island, Slovačku, Španiju, Istočni Timor, Venecuelu, kao i centralnoafričku državu Sveti Toma i Princip.

Komitet je saopštio da, iako je zastupljenost žena u političkom i javnom životu Kine povećana, zabrinjava činjenica da žene predstavljaju samo 26,54 odsto poslanika u 14. Nacionalnom narodnom kongresu. Komitet je pozvao Kinu da poveća broj žena u svim vladinim kancelarijama, uključujući pravosuđe i spoljnu službu, posebno na nivoima odlučivanja.

Od oktobra 2022. nije bilo žena među 24 člana Politbiroa Komunističke partije Kine prvi put u 20 godina, a nema nijedne među sedam članova Stalnog komiteta Politbiroa. Komitet je izrazio zabrinutost zbog prekomernih ograničenja registracije nevladinih organizacija, kao i izveštaja o zastrašivanju i uznemiravanju braniteljki ljudskih prava.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentarom izveštaja.

UN su takođe pozvale Kinu da ukine "nesrazmerna ograničenja" registracije nevladinih organizacija i osigura da braniteljke ljudskih prava ne budu izložene zastrašivanju, uznemiravanju i odmazdi zbog svog rada. Utišani su i feministički glasovi, a poslednjih godina vlada sve više naglašava vrednost tradicionalnih uloga žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: