Loša prognoza za Srbiju

Za vikend se očekuje prolazno pogoršanje i umereno zahlađenje, dok od nedelje postoji verovatnoća za novo, još jače pogoršanje vremena.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Meteorolog Marko Čubrilo je u svojoj objavi na Fejsbuku istakao da nas u sredu, posle vrlo hladnog jutra, tokom dana očekuje promenljivo oblačno, uglavnom suvo i toplije vreme u odnosu na protekle dane.

Vetar će oslabiti i okrenuti na zapadni i jugozapadni smer.

Dnevni maksimum do +7 do +13 stepeni Celzijusa.

"Četvrtak i petak donose dalji porast temperature koja bi se u najtoplijem delu dana trebala kretati od +13 do +20 stepeni Celzijusa. Jutra sveža ali bez opasnosti od pojave mraza u nizijama. Uz promenljivu oblačnost bi ponegde moglo biti pojave vrlo slabe kiše. Vetar uglavnom slab, južni i jugozapadni."

Kazao je da će u noći ka suboti i u subotu tokom dana biti prolazno pogoršanje uz kišu i pljuskove.

"Vetar u okretanju na severozapadni ali se olujni udari ne očekuju. Sneg samo preko 1000 mnv. Dnevni maksimum u subotu od +5 do +14 stepeni Celzijusa. Drugi dan vikenda promenljivo oblačan i prosečno topao uz moguću pojavu lokalne kiše ili pljuska. Dnevni maksimum bez bitne promene u odnosu na subotu ili malo viši."

Čubrilo je zaključio da nas početkom sledeće nedelje čeka novo, jače, pogoršanje vremena.

"Trenutno doslovce svi relevantni modeli (ECMWF, UKMO, GFS, JMA) simuliraju razvijanje anticiklona u širem prostoru od jugozapadnog Atlantika, preko središnje i zapadne sve do severne Evrope, dok se u oblasti južnog Jadrana ili Jonskog mora simulira razvijanje ciklona. Takva sinoptika bi ka nama sa severa povukla veliku količinu hladnog vazduha, dok bi ciklon uslovio padavine", naveo je Čubrilo i dodao:

"Kako je ovo još jako dalek termin, nije moguće dati preciznu prognozu o snazi zahlađenja, rasporedu ili količini padavina i zato večernju simulaciju ECMWF-a koja je i za nizije dobrog dela regiona početkom sledeće nedelje dao oko 10 cm snega ne treba uzeti za ozbiljno, posebno što se na ansamble grafikonu za sneg jasno vidi da tako nešto nema podršku članova niza. Opet, to je najava da će uslova za sneg i to obilan biti na planinama, dok se on nikako ne može pri takvoj sinoptici isključiti ni u nizijama, makar kao pojava."

Temperature bi bile znatno ispod proseka i oko 4. aprila bi se kretale od +1 do +6 stepeni Celzijusa, a ne treba ni trošiti reči na priču kolika bi to bila katastofa za poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu