Amerika strahuje od rata. Pojavio se ključni problem koji ih vodi do "uništenja"?

Admiral američke mornarice imao je otvorenu poruku za vojne izvođače koji prave precizno navođene rakete za njene ratne brodove, podmornice i avione.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2023.

11:15

Amerika strahuje od rata. Pojavio se ključni problem koji ih vodi do
Foto: Profimedia

Deril Kodl je poslao otvorenu poruku u vreme kada SAD šalju oružje Ukrajini i spremaju se za mogući sukob sa Kinom.

"Pogledaj me! Ne opraštam činjenicu da ne isporučujete oružje koje nam treba. U redu?", rekao je admiral zadužen za isporuku oružja većini mornaričke flote na Istočnoj obali, upozoravajući izvođače tokom skupa u januaru, piše "The New York Times" (NYT).

"Govorimo o ratovanju, nacionalnoj sigurnosti i borbi protiv konkurenta i potencijalnog neprijatelja kakvog nikad nismo imali. I ne možemo se brinuti oko ovih isporuka".

Njegova frustracija odražava problem koji je postao zabrinjavajuće očigledan jer Pentagon šalje sopstvenu zalihu oružja da pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije, a Vašington oprezno gleda da li bi Kina mogla da izazove novi sukob invazijom na Tajvan.

NYT piše da SAD nemaju kapacitet da proizvedu oružje koje je potrebno Vašingtonu i njegovim saveznicima u vreme pojačanih tenzija između sila.

Konsolidacija industrije, osiromašene proizvodne linije i problemi u lancu snabdevanja ograničili su proizvodnju osnovne municije kao što su artiljerijske granate.

Oni su takođe izrazili zabrinutost u vezi sa stvaranjem adekvatnih zaliha sofisticiranijeg oružja, uključujući rakete, sisteme protivvazdušne odbrane i protiv artiljerijske radare.

Pentagon, Bela kuća, Kongres i vojni izvođači preduzimaju korake da reše problem.

U međuvremenu, budžeti za nabavku rastu.

Vojska nudi dobavljačima višegodišnje ugovore kako bi podstakla kompanije da više ulažu u svoje proizvodne kapacitete i šalje timove koji će pomoći u rešavanju uskih grla u snabdevanju.

Admiral besan

U prvih 10 meseci ruske invazije na Ukrajinu, tokom koje je Vašington odobrio 33 milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, SAD je poslao toliko raketa "Stinger" iz sopstvenih zaliha da bi za njihovu zamenu trebalo 13 godina proizvodnje na dosadašnjem nivou.

"Poslao je toliko raketa "Javelin" da bi mu trebalo pet godina prošlogodišnjeg tempa da ih zameni", tvrdi "Raytheon", kompanija koja pomaže u izradi raketnih sistema.

Ako bi izbio rat velikih razmera s Kinom, SAD-u bi u roku od sedam dana ponestalo protivbrodskih projektila dugog dometa, vitalnog oružja u svakom sukobu s Kinom, prema nizu ratnih igara koje je proveo Centar za strateške i međunarodne studije, "Think tank" sa sedištem u Vašingtonu.

Nedostaci nacionalne odbrambene industrijske baze ilustrirani su nedostatkom raketnih motora na čvrsto gorivo potrebnih za pogon širokog spektra preciznih raketnih sistemaa, poput brodskih raketa SM-6 koje proizvodi "Raytheon".

Admirala je posebno naljutio nedostatak projektila SM-6, koje se koriste za odbranu brodova od neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica i krstarećih projektila.

Problem neće biti rešen do sredine 2024.

Foto: Profimedia
Nedavni požar prekinuo je proizvodnu traku kod jednog od dva preostala dobavljača, "Aerojet Rocketdyne", uzrokujući daljnja kašnjenja u isporuci SM-6 i drugih preciznih sistema projektila, dok se porudžbine Pentagona za hiljade novih projektila gomilaju.

Direktor tvrdi da problem neće biti rešen "verovatno do sredine 2024. godine".

"Aerojet" izrađuje motore za starije sisteme kao što su protivoklopne rakete "Javelin" i protivvazušne rakete "Stinger", od kojih je više od 10.000 već poslano u Ukrajinu.

Takođe, gradi nove rakete potrebne za pogon takozvanih hipersoničnih projektila, kao i rakete za novu generaciju nuklearnog oružja za SAD, pa čak i raketu za novi svemirski brod Američke svemirske agencije (NASA) koji će uskoro krenuti na Mesec.

Rezultat su milijarde dolara zaostataka u kompaniji i frustracija u Pentagonu zbog tempa isporuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: