24 godine od NATO zločina: "Ako ne budemo dostojni, nestaćemo"

U Domu Vojske Srbije održan je skup "Agresija NATO – 24 godine posle".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Skup su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i SUBNOR Srbije.

"Agresijom protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) NATO nije ispunio svoje ratne ciljeve, tako da se agresija protiv Srbije nastavlja samo drugim sredstvima u naporu zapadnih sila da tzv. Kosovo uguraju u međunarodne organizacije", zaključeno je na današnjem događaju.

Predsednik Kluba generala i admirala general Milomir Miladinović rekao je da smo mislili da je Kumanovski sporazumom i Rezolucijom 1244 NATO agresija na našu zemlju završena, ali da ona traje i danas primenom drugih sredstava.

"Naša zemlja se ucenjuje rezolucijama i ultimatumima, kako bi tzv državu Kosovo legalizovali u međunarodnim odnosima. Pokušavaju da svoje neostvarene ratne ciljeve reše pretnjama, usklovljavanjima i ucenama. Podsećam da su ratni ciljevi bili rušenje državnog uređenja, rasparčavanje Jugoslavije i uništenje naše vojske. Nijedan od tih ciljeva nije ispunjen, čak ni na bojnom polju", istakao je Miladinović.

On je naglasio da smo svi ponosni na hrabra dela srpske vojske i odlučnom otporu koji je pružila NATO agresiji 1999., uz dostojanstvenu podršku naroda.

"Hrabrast boraca na Košarama i Paštriku prevazilazi sve norme ljudskih mogućnosti i izdržljivosti u borbi. Nema primera u istoriji rata da je na tako malom prostoru dva meseca izdržala vojska po kojoj je dejstvovala strategijska avijacija NATO u podršci kopnenih oružanih snaga Albanije. Njihova dela su besmrtna", rekao je Miladinović.

Dodao je da se problemi koji su nastali nezakonitim otimanjem Kosova moraju rešavati uz poštovanje međunarodnog prava, a da u tim pregovorima osnova mora biti Ustav Srbije, Rezuolucija 1244 i Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Podsetio je na reči Patrijarha Pavla da će Kosovo u 21. veku biti mera vrednosti svih nas.

"Ako ne budemo dostojni, nestaćemo, a na mestu gde mi sada živimo živeće neko drugi", podsetio je Miladinović na reči Patrijarha Pavla.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović rekao je da je Crna Gora, kako je rekao, nakon siledžijskog istupanja iz zajedničke države SRJ, na silu uvučena u NATO, iako je 70 odsto građana bilo protiv toga.

"Ulaskom u nato pridružili smo se zločincima koji su nas bombardovali", poručio je Vuksanović.

On je ocenio da je agresija prisutna i danas na druge načine i da stalnim pritiskom NATO stvara rascep među pravoslavnim slovenskim narodima. Vuksanović smatra da je Crna Gora izgubila samostalnost ulaskom u NATO, a da se sve najvažnije odluke donose se protiv interesa srpskog naroda.

"Za nas, Srbe u Crnoj Gori, NATO agresija još traje. Iako smo većinski narod, Srbi još uvek žive teže nego drugi narodi u Crnoj Gori", poručio je Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu