Nemačke Leoparde u Ukrajini će dočekati rusko iznenađenje

Prema britanskim obaveštajnim podacima, mala serija najnovijih ruskih tenkova T-14 Armata je već spremna za upotrebu na frontu.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2023.

15:24

Nemačke Leoparde u Ukrajini će dočekati rusko iznenađenje
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kako prenosi Evropska istina, ovo je potvrdilo Britansko ministarstvo odbrane u izveštaju o Ukrajini.

U izveštaju se napominje da je Ruska Federacija pripremila malu seriju T-14 za upotrebu na frontu u ratu protiv Ukrajine. Ovo bi bila prva borbena upotreba ovog modela. Međutim, Britanci misle da ruske borbene snage oklevaju da ih upotrebe jer su tenkovi u "nezadovoljavajućem stanju".

Nije jasno na šta Britance misle kada pominju "nezadovoljavajuće stanje" T-14 Armata, ali se spekuliše da Rusija ima problema sa motorom tenka.

Takođe se pominje da su pronađeni problemi u termovizijskom sistemu glavnog borbenog tenka. Ministar odbrane Sergej Šojgu je 2021. opisao proizvodnju planiranu za 2022. kao eksperimentalnu seriju.

Prema tome, malo je verovatno da bilo koji od T-14 u upotrebi ispunjava standarde novog oružja koje se može smatrati potpuno spremnim za upotrebu, navodi se u britanskom izveštaju.

Britanski obaveštajci su već posvetili jednu od svojih najnovijih recenzija tenkovima Armata, rekavši da će, ako ih Ruska Federacija baci na front, to biti pre svega u propagandne svrhe, jer upotreba ovih tenkova predstavlja rizik za rusku vojsku.

Danas je nemački kancelar Olaf Šolc doneo odluku o isporuci glavnog nemačkog borbenog tenka "Leopard 2" Ukrajini.

Stoga se može očekivati da bi ukrajinsko tlo uskoro moglo postati poprište bitke glavnog tenka NATO snaga i ruskog ponosa Armate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: