Putin se obratio: NATO, okrenuli ste se protiv nas; Sad će "Sarmat"; Šojgu: Idemo do kraja

Ruski predsednik i ministar odbrane Sergej Šojgu sumirali su rezultate aktivnosti Oružanih snaga Ruske Federacije u 2022. i planirane zadatke za 2023. godinu.

Izvor: Sputnjik, RT.rs

Sreda, 21.12.2022.

13:12

Putin se obratio: NATO, okrenuli ste se protiv nas; Sad će
Tanjug/Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Dobro su nam poznate sve informacije o snagama NATO i sredstvima koja primenjuju", rekao je Putin, dodajući da naoružanje NATO mora da bude analizirano i to treba da bude iskorišćeno za jačanje Oružanih snaga Rusije, kao i veliko iskustvo koje su stekle jedinice.

Putin je rekao da će Rusija nastaviti da jača svoj vojni potencijal, a u zemlji će, uključujući nove teritorije, kako kaže, biti osigurana bezbedan život građana.

"Ruski vojnici koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini ispunjavaju svoj dug odvažno i čvrsto. Oni se bore kao heroji prethodnih ratova, uključujući Drugi svetski rat", poručio je ruski predsednik.

"Protiv Rusije se aktivno primenjuje vojni potencijal i mogućnosti država NATO", rekao je ruski predsednik.

Zatim je rekao da će u januaru na borbeno dežurstvo biti stavljen brod "Admiral Gorškov" sa najmodernijim "Cirkonima". U najskorije vreme rakete "Sarmat" stupiće na borbeno dežurstvo, poručio je Putin, rekavši i da će Rusija unapređivati nuklearnu trijadu i održavati borbenu gotovost.

"To je glavna garancija suvereniteta Rusije", istakao je Putin.

Predsednik Rusije naglasio je da ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini treba da budu jasno definisani i da budu postignuti u najkraćem mogućem roku.

"Znanje koje stičemo bi trebalo da se širi brzo i efikasno. Informacija koju dronovi i letelice pokupe mora da dođe do svakog pojedinca na frontu", precizirao je Putin. Obezbedićemo sve što je potrebno ruskoj vojsci.

Predsednik je ukazao da se mora obratiti pažnja na vojnu opremu, hranu i sve ostalo što je potrebno vojnicima. "Moramo obezbediti najsavremeniju opremu našim vojnicima. Oprema mora biti ne samo nova, već i pouzdana", naglasio je Putin.

Ruski predsednik istakao je da je vojska RF u vrlo dobrom stanju i da se trenutno u rezervnom sastavu nalazi 150.000 vojnika. "Oni se trenutno nalaze na poligonima i prolaze vojnu obuku", rekao je Putin, dodajući da je to sasvim dovoljan broj vojnika za potrebe specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruski predsednik je rekao i da je Rusija uvek ukrajinski narod uvek smatrala bratskim. "I sada to mislim", rekao je Putin i dodao da je sadašnja situacija u Ukrajini izuzetno targična, a za to je okrivio Zapad.

Osim Putina, obratio se i Šojgu: Ukrajina je razbijena

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su trenutno prioriteti Rusije obnova i izgradnja javnih objekata i medicinskih centara. "Polako dolazi miran život u naše nove regione", ocenio je on i dodao da je u Marijupolju već obnovljeno šest stambenih objekata, a biće ih još jer se uveliko radi na rekonstrukciji infrastrukture grada.

Šojgu je takođe rekao i da je Rusija otvorena za konstruktivne mirovne pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini."Mi preduzimamo akcije da spasimo stanovništvo od genocida i terora. Rusija je uvek otvorena za konstruktivne mirovne pregovore", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska zabeležila je velike gubitke od početka specijalne vojne operacije.

"Čak 97 milijardi dolara potrošeno je za pomoć Ukrajini. Ne zna se u čijim će se rukama sutradan naći strano oružje", upozorio je ministar odbrane Rusije.

"Ukrajinska vojska pribegava nezakonitim radnjama kao što su teroristički akti. Na zapadu se trude da ovo ne vide, kao što su izabrali da ne obrate pažnju na najveću elektranu u Evropi, u Zaporožju", rekao je Šojgu. Takođe je istakao i da je vojni potencijal Ukrajine razbijen.

Oružane snage RF, kako kaže, imaju minimalne gubitke u ljudstvu, a smrtnost vojnika je najmanja u istoriji ruske vojne medicine, rekao je Šojgu

"Lekari u zoni specijalne operacije su vrlo efikasni u pružanju prve pomoći ranjenim vojnicima. Oni uspevaju da pomognu vojnicima za 10 minuta", istakao je.

On je dodao da jedan od najvećih saveznika Kijeva - SAD žele da zadrže dominatnu poziciju u svetu.

Šojgu je rekao da je u narednom periodu neophodno povećati snagu Oružanih snaga RF na milion i po vojnika, uključujući 695.000 vojnika po ugovoru", rekao je ministar.

Uzimajući u obzir širenje NATO-a i jačanje potencijala zemalja Alijanse, neophodno je preduzeti uzvratne mere za stvaranje odgovarajućeg grupisanja trupa na severozapadu Rusije, rekao je Šojgu.

"S obzirom na želju NATO-a da izgradi vojni potencijal u blizini ruskih granica, kao i da proširi Severnoatlantski savez na račun Finske i Švedske, potrebne su mere koje će biti odgovor na njihovo širenje. Treba stvoriti odgovarajuću grupaciju trupa na severozapadu Rusije", ukazao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, prioritetni zadatak za 2023. godinu je nastavak specijalne vojne operacije u Ukrajini do njenog potpunog završetka, ocenio je Sergej Šojgu nakon sastanka kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: