Olaf izbegao direktan odgovor; Pitali ga...

Nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu izdanju "Zidojče cajtung" izbegao je direktan odgovor na pitanje o mogućoj poseti Moskvi 2023. godine.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2022.

15:41

Olaf izbegao direktan odgovor; Pitali ga...
Foto: Profimedia

Međutim, prema njegovim rečima, "u dugoročnoj perspektivi", nakon završetka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, saradnja sa ruskim vlastima ponovo bi mogla postati moguća.

Kako je rekao, sada nije trenutak za to. Pored toga, Šolc smatra da je, bez obzira na ozbiljne nesuglasice, važno ne dopustiti da se "pregovaračka nit" sa Rusijom prekine. "Ako ne budemo razgovarali, završetak ukrajinske krize biće još manje izvestan", istakao je kancelar.

Govoreći o pružanju bezbednosnih garancija Ukrajini u slučaju mirnog rešavanja krize, Šolc je naglasio da "kako bi konkretno garancije mogle da izgledaju ostaje teško pitanje, na koje se odgovor mora dobiti tokom konkretnih pregovora".

Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da Ukrajina ne želi da pregovara o rešavanju situacije i da će se ciljevi Ruske Federacije ostvariti nastavkom specijalne vojne operacije.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom video-obraćanja na samitu G20 u novembru istakao je da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskih sporazuma.

Po njegovim rečima, Kijev ima svoj "plan za postizanje mira" koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli "svi za sve", obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "povlačenje ruskih snaga", prekid borbenih dejstava.

Sva dešavanja u vezi sa Ukrajinom možete pratiti u našem LIVE BLOGU kao i na stranici ISTOČNI FRONT.

Pročitajte još:

Putin je seo za sto sa njima: Kažite mi – kako dalje? Slušam vas... VIDEO

"To je objava rata"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: