Vučević: Nikome ne pretimo, ali smo odlučni da štitimo Srbiju

Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs

Vučević je istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naš garant slobode i neutralnosti.

"Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih", rekao je Vučević u intervjuu za decembarsko izdanje magazina "Odbrana".

Vučević je rekao da postoje i naša prava i da je normalno očekivati da ona budu poštovana, ali i zaštićena ukoliko budu ugrožena.

"Zato je jedna od mojih prvih poruka i bila da je Vojska Srbije sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika republike. To i jeste njena osnovna uloga – da štiti zemlju", dodao je Vučević.

Naveo je da je Vojska Srbije jedan od stubova i elemenata državnosti naše zemlje i čvrst oslonac našeg naroda koji, dodao je, prema njoj gaji ogromno poverenje.

"Iako je Vojska Srbije danas u odnosu na situaciju od pre jedne decenije, neuporedivo snažnija, opremljenija, sposobnija i bolje plaćena, strateški cilj mog mandata ostaje isti – da ona bude još jača, brojnija, savremenija, obučenija, a socijalni položaj njenih pripadnika bolji", rekao je Vučević.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, nabavci savremenih borbenih sredstava i šta u tom pogledu možemo očekivati u budućnosti, Vučević je naveo da proces osavremenjivanja naše vojske traje već nekoliko godina i da su u tom pogledu napravljeni značajni tehnološki iskoraci.

"Decenijama unazad u naše naoružanje nisu ulazila sredstva poput 'pancira' ili FK-3, od kraja devedesetih godina nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije", rekao je Vučević i dodao da je i u naoružanje Kopnene vojske uvršteno dosta novih sredstava. Istakao je da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, te da među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu