Proradio najveći vulkan na svetu; "Situacija može brzo da se promeni" VIDEO/FOTO

Eruptirao je najveći vulkan na svetu, Mauna Loa na Havajima. Pored lave koja i dalje preti stanovništvu, region su potresli i snažni zemljotresi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2022.

14:20

Proradio najveći vulkan na svetu;
Ilustracija/EPA-EFE/Jose Jacome

Erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svetu počela je u nedelju uveče. Sada je izdato novo upozorenje zbog zemljotresa koji su se dešavali u zemlji.

"U ovom trenutku, tokovi lave su ograničeni na vrh vulkana i ne ugrožavaju zajednice nizvodno", navodi se u saopštenju Službe za vulkanske aktivnosti.

Međutim, na osnovu dosadašnjih iskustava, iz servisa upozoravaju da se situacija može brzo promeniti. Rane faze erupcije ovog vulkana mogu biti veoma dinamične, tako da se položaj i napredovanje tokova lave mogu lako promeniti.

U obaveštenju se dodaje da će Havajska vulkanska opservatorija izvršiti izviđanje iz vazduha što je pre moguće kako bi procenila opasnost i bolje opisala erupciju. Više desetina zemljotresa magnitude veće od 2,5 pogodilo je region u poslednja dva sata, od kojih je jedan bio magnitude 4,2.

Mauna Loa, koja zauzima više od polovine Velikog ostrva Havaja i uzdiže se više od 4.000 metara iznad Tihog okeana, poslednji put je eruptirala u martu i aprilu 1984. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: