Oglasila se Hrvatska: Osuđujemo

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Hrvatske objavilo je saopštenje o ruskim referendumima na istoku Ukrajine kojima je Putin pripojio četiri regiona.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2022.

10:35

Oglasila se Hrvatska: Osuđujemo
Ilustracija: Cezary Loj/Shutterstock

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje nezakonite i lažne referendume održane od 23. do 27. septembra 2022. godine u četiri ukrajinske regije, kao i današnju odluku o pristupanju ovih regija Ruskoj Federaciji", navodi se u saopštenju.

"Republika Hrvatska osuđuje odluku Ruske Federacije da u svoj sastav integriše ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i međunarodnog prava i Povelje UN", dodaje se u saopštenju.

"Navedenu odluku Republika Hrvatska smatra nelegitimnom, nezakonitom i kao takvom pravno ništavnom i ne priznaje njene političke i pravne posljedice. Zajedno sa ostalim državama EU i savezničkim državama, Republika Hrvatska će nastaviti da pruža svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutno okupiranih teritorija i obnavljanju ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: