Traži se hitan sastanak SB UN; "Imamo dokaze..."

Ministar spoljnih poslova Malija Abdulaje Diop zahteva hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE Jason Szenes/Ilustracija
EPA-EFE Jason Szenes/Ilustracija

Vlasti ove zemlje optužile su Francusku da je narušila vazdušni prostor te afričke zemlje i isporučila naoružanje teroristima u pokušaju da destabilizuje državu, javio je radio RFI pozivajući se na pismo ministra.

U pismu upućenom predsedavajućem Saveta bezbednost Ujedinjenih nacija ministar spoljnih poslova tvrdi da je vazdušni prostor te zemlje ove godine narušen više od 50 puta i da su to uglavnom činile francuske snage koje su koristile bespilotne letelice, vojne helikoptere i borbene avione.

Ministar je osudio ovu "špijunsku delatnost".

Prema rečima Diopa, Mali ima "niz dokaza" koji potvrđuju da je ove ilegalne upade na malijsko nebo Francuska koristila za prikupljanje obaveštajnih podataka u interesu terorističkih grupa i da im je bacala oružje i municiju.

U pismu on takođe poziva na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Ministar je takođe istakao da, ukoliko se zadrži ova pozicija koja podriva stabilnost i bezbednost Malija, ova zemlja zadržava pravo na samoodbranu.

Vlada Malija je u proleće raskinula sporazume sa Francuskom u oblasti odbrane i pozvala je da povuče trupe uključene u protivterorističke operacije "Barhan" i "Takuba".

Pariz je u julu objavio zvanični završetak operacije "Takuba", početkom nedelje da su sve francuske trupe uključene u operaciju "Barhan" napustile Mali, navodi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu