Rusima ne stiže 100.000 vojnika iz Severne Koreje; "Laž od početka do kraja"

Brojni domaći i strani mediji, pa i B92.net, preneli su informaciju da će, navodno, 100.000 severnokorejaca biti poslato u Donbas kao pomoć Rusima u Ukrajini.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Međutim, iako je rukovodstvo DNRK napredovalo u jačanju ekonomskih veza sa Moskvom, ne postoje zvanična saopštenja koja upućuju na razmeštanje severnokorejskih trupa u Ukrajini. Štaviše, navode o slanju severnokorejskih dobrovoljaca demantovali su rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Ruske Federacije u Pjongjangu.

U svakom od izveštaja o slanju severnokorejskih vojnika u Ukrajinu, kao "izvor" se navodi izjava ruskog vojnog analitičara Igora Korotčenka. On je 4. avgusta, gostujući na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1 (Россия-1), rekao da "postoje izveštaji da je Severna Koreja spremila 100.000 dobrovoljaca za pomoć Rusiji u ratu", kao i da su tamošnji građevinci voljni za saradnju sa ruskim kompanijama u programima rekonstrukcije.

Navodi o "ponudi Kim Džong Una" i brojci od 100 hiljada Severnokorejaca koji bi učestvovali u "specijalnoj vojnoj operaciji" na strani ruskih oružanih snaga, nalaze se i u članku ruske novinske agencije REGNUM od 2. avgusta.

Bez navođenja izvora, u članaku se dalje iznosi tvrdnja da je "Severna Koreja diplomatskim kanalima signalizirala spremnost da podrži odbranu Luganske (LNR) i Donjecke (DNR) republike", uključujući "slanje 100.000 svojih vojnika u Donbas" i jačanje trgovinske veze sa Rusijom.

Ipak, ruski zvaničnici su demantovali sve pomenute navode nazivajući ih "lažnim od početka do kraja". Ivan Nečajev, zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu, je u brifingu od 11. avgusta rekao:

"Obratili smo pažnju na tvrdnje koje kruže internetom i koje su preneli pojedini predstavnici blogosfere i stručnih krugova o predlogu — koji je DNRK navodno primila diplomatskim kanalima — da pošalje 100.000 svojih dobrovoljaca koji bi učestvovali u specijalnoj operaciji u Donbasu. S tim u vezi, želimo sa punom odgovornošću da konstatujemo da su ove poruke lažne od početka do kraja. Takvi pregovori nisu u toku i nema planova za slanje severnokorejskih dobrovoljaca u DNR i LNR. Uvereni smo da su borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije i trupa narodne milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike sasvim dovoljne za uspešno ispunjavanje zadataka specijalne vojne operacije."

Demanti viralne tvrdnje o slanju 100 hiljada vojnika iz Severne Koreje je na svojoj Fejsbuk stranici objavila i Ambasada Rusije u Pjongjangu.

(ovo je ispravka prethodno objavljenog članka u kom je netačno bila navedeno da se 100.000 severnokorejskih vojnika sprema za borbu na ruskoj strani u Ukrajini)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu