"Orbane, gubi se"; ima još 13 dana

Mađarska se nada kako će uspeti da odobrovolji Evropsku komisiju i do kraja godine postigne dogovor o milionima iz fondova Evropske unije.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2022.

10:05

Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Naime, ti fondovi su blokirani zbog zabrinutosti EU za vladavinu prava u Mađarskoj, odnosno zbog korupcione i autokratske vladavine premijera Viktora Orbana.

Glavni mađarski pregovarač Tibor Navrašiš rekao je za "Gardijan" da je optimista u pogledu dogovora o povlačenju novca prema planu oporavka od kovida 19 u iznosu od potencijalnih 15 milijardi evra do kraja godine, a nada se i da bi Mađarska mogla da sklopi "sporazum o partnerstvu" početkom jeseni kako bi osigurala 24,3 milijarde evra iz fondova EU, piše "Jutarnji list". Evropska komisija je u aprilu pokrenula disciplinski postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava. Mađarska vlada dobila je rok do 22. avgusta da odgovori na pismo Komisije u kom se upozorava na moguće "korektivne mere" ako vlada Viktora Orbana ne reši dugogodišnje probleme u vezi s vladavinom prava. Tokom Orbanovih 12 godina na vlasti, nezavisni mediji su iščezli, a kontrola i ravnoteža su oslabili, piše Gardijan. Mađarska je primila milijarde iz fondova EU, pa je rasla zabrinutost da je deo novca iskorišćen za bogaćenje Orbanovih prijatelja i porodice.

Navrašiš je otišao u Brisel posle Orbanovih napada na sankcije EU i ispada poput onoga o "neprihvatljivom mešanju rasa". Orbanu je potreban novac evropskih fondova dok se bori s rastućom inflacijom, padom forinte i pretnjom teške recesije. Sve lošija ekonomska situacija prisilila je mađarsku vladu da ukine ograničenja cena energije i poveća poreze za mala preduzeća, što je izazvalo višednevne proteste u Budimpešti u julu, na kojima su demonstranti skandirali "Orbane, gubi se". Pitanje je hoće li mađarski pregovarač uspeti da nagovori Brisel da im odmrzne novac.

"Naše iskustvo duže od decenija pokazuje da kažu da će nešto ispuniti, pa urade jednu stvar i onda sve po starom", rekao je neimenovani funkcioner EU za "Gardijan".

Institucionalne promene

Evropska komisija bi htela da Mađarska formira novo telo za zaštitu novca iz fondova EU, da ojača antikorupciona tela i proširi prostor delovanja nevladinih organizacija kritičnih po vlast.

Mađarskoj je odobreno 5,8 milijardi evra bespovratnih sredstava planom oporavka od kovida 19, ali 70 odsto od toga ili 4,64 milijarde evra će nestati ako ne bude dogovora do kraja godine. Ukupni gubitak bi mogao da bude 15 milijardi evra. Navrašiš je rekao da Mađarska radi na institucionalnim promenama, uključujući promenu pravila javnih nabavki, što je jako važno Briselu, jer su Orbanovi saveznici prikupili neobično profitabilne ugovore za poslove koji se finansiraju iz evropskih miliona, prenosi Gardijen.

Zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu Danijel Frojnd rekao je da se boji da će EU upasti u još jednu zamku. Orban bi opet nadmudrio Komisiju, podseća Frojnd, dodavši da će pristati na ovo ili ono, a u međuvremenu bi pripremao sledeći manevar kako bi mogao da izbegne prethodno prihvaćeno obaveštenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: