"Računajte na ovakve Hilove istupe, jer se 'staro drvo ne savija'"

Beograd -- Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović nije iznenađen Hilovim nastupom i porukama, ukazujući da je to dobro poznati manir ovog američkog diplomate.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC
Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil odavno je involviran u sve probleme i dešavanja na ovim prostorima, prenose Novosti.

“Hil nije iskočio iz svoje diplomatske rutine, s tim što je nekada bio direktniji i otvoreniji, a sada su njegove poruke zavijene u oblandu indirektnosti. Pa on je već nekoliko puta pozivao Srbiju da se priključi NATO, a i sad je ponovio da treba da izaberemo stranu i uvedemo sankcije Rusiji. Time je doveo u pitanje slobodu naše zemlje, jer u našem Ustavu stoji da smo nezavisni i vojno neutralni. On ovakvim izjavama sebi dozvoljava da se 'poigrava' s obzirom na to da predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta”, rekao je Jovanović.

Jovanović dodaje da i nadalje treba računati sa ovakvim Hilovim istupima, jer se "staro drvo ne savija".

“Učinio je nekoliko koraka više od dozvoljenog i neće se zaustaviti. Zapad i SAD su praktično u sveopštem, političkom i ekonomskom ratu protiv Rusije, i u tom sukobu pokušavaju da što više zemalja privuku u svoj front. Biće sigurno i vidljivih i nevidljivih nastojanja da se utiče na sastav Vlade i njenu orijentaciju i politiku”, rekao je Jovanović.

Ambasador u penziji Branko Branković kaže da ambasador Hil "očigledno pokušava da mnogo toga kuva, ali mu ne uspeva ili je čak i zagorelo".

“Hilov pristup unutrašnjim političkim prilikama u Srbiji je diplomatski neprihvatljiv. NJegove izjave u vezi sa sastavom buduće vlade su mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje i time je prešao sve granice ozbiljne diplomatije. Bolje bi bilo da nam se izvini za NATO bombardovanje 1999. nego što komentariše koga bi voleo da vidi u Nemanjinoj. Rusima ne pada na pamet da ovakve stvari govore, ali zamislite da je ruski ambasador poručio da bi voleo da srpska vlada bude proruska. Pa aktivirala bi se čitava politička i medijska zapadna mašinerija da to napadne”, kaže Kovačević.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi u Srbiji voleo da vidi prozapadno orijentisanu Vladu i ministre koji veruju u strateške pravce za koje su, kako veruje, Srbi glasali, preneo je portal Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu