Kolegijalnost? "Izolujte Lavrova"

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je pred sastanak G20 na Baliju učesnika pozvala na izolaciju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

20:04

Kolegijalnost?

"Međunardno pravo nam je zajednički interes," rekla je Berbokova pred otvaranje skupa kasnije u četvrtak po lokalnom vremenu. "To je i razlog da Rusiji ne prepustimo binu konferencije."

Lavrov je u međuvremenu doputovao na Bali i trebalo je odmah da se sastane sa kineskim i turskim kolegama, Vang Jiem i Mevlutom Čavašogluom.

G20 okuplja 19 ekonomski snažnih država i Evropsku uniju. Ra razliku od Grupe sedam najvećih privreda sveta, G20 uključuje i države tanke demokratske prakse, pa i autokratije poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije.

Učešće Lavrova na Baliju je svojevrstan probni balon za dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina na samit G20 15-16. novembra, isto na Baliju.

Nekoliko država već je dovelo učešće u pitanje ako tu bude i Putin i posmatrači sada sa nestrpljenjem čekaju da vide hoće li neko od ministra bojkotovati konferenciju.

Portparol domaćina, indonežanskog ministarstva spoljnih poslova, je odbio direktno da komentariše špekulacije. Rekao je samo kako "mi, diplomati, moramo biti spremni za razna scenarija."

Uobičajeno zajedničko saopštenje sa konferencije će, po svemu sudeći izostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: