"Ne šalju oružje"

Sjedinjene države nisu primetile da Kina sistematski izbegava sankcije ili pruža vojnu opremu Rusiji, rekao je juče visoki američki zvaničnik.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

07:40

Ilustracija: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

On je to rekao misleći na mere američkog Ministarstva trgovine, koje je u utorak dodalo pet kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i odbrambenoj industriji. On je pojasnio da se preduzete mere odnose na određene kineske kompanije, a ne na vladu.

"Nismo primetili da Kina isporučuje vojnu opremu"

SAD su već upozorile na posledice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu podršku ruskim ratnim naporima, ali tek treba da otkriju otvorenu vojnu i ekonomsku podršku Kine Moskvi. Kako je jedan zvaničnik rekao Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman, Kina ne pruža materijalnu podršku Rusiji, čak ni u vidu vojne opreme. "Nismo primetili da Narodna Republika Kina učestvuje u sistematskom izbegavanju ili snabdevanju vojnom opremom Rusiji", rekao je on.

Kina je odbila da osudi Rusiju

Zbog operacije na Ukrajinu, SAD i njeni saveznici odlučili su da kazne Rusiju, uključujući dodavanje brojnih ruskih kompanija i oligarha na trgovinsku crnu listu. S druge strane, podseća Rojters, Kina je odbila da osudi postupke Rusije, kritikujući opsežne sankcije Zapada Moskvi. Peking je takođe saopštio da nije pružio vojnu pomoć Rusiji ili Ukrajini, ali da će preduzeti "neophodne mere" da zaštiti prava svojih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: