Đukanović o Temeljnom ugovoru: "Nije najvažnije pitanje za Crnu Goru, ali..."

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u četvrtak da su se u javnosti pojavile različite intepretacije Nacrta temeljnog ugovora sa SPC.

Izvor: Aljazeera
Podeli
 EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Ali, ubeđen je da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Poručio je da ne treba žuriti i brzopleto izbegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da reši i mnogo teže izazove od tog, prenosi Tanjug.

Ðukanović je, odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu, da li je video Nacrt temeljnog ugovora, rekao da je pre izvesnog vremena dobio jedan nepotpun tekst temeljnog ugovora, kao radnu veziju, koja je nastala u nekom radnom timu u Vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u delu koji mora obaviti država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom verskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremena da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

“Video sam da su se pojavile različite interpretacije, ali ubeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake verske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora.”

"Nije najvažnije pitanje za Crnu Goru"

“Znam pouzdano da ga je 2010. ili 2011. godine vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC-u i drugim verskim zejednicama, ali da ga je SPC odbijao, sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila”, naveo je Ðukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma reč.

“Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost, već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju”, poručio je Ðukanović.

Napomenuo je da je, sticajem okolnosti, to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

“I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj deo posla”, rekao je i dodao da Vlada treba voditi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu