Isti cilj – "Isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine"; protest u toku: Demonstranti prerušeni u lidere

Zemlje G7 dele iste ciljeve – isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine, istovremeno vodeći racuna o svojim ekonomijama.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2022.

15:15

Isti cilj –
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

To je danas izjavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Govoreći na početku samita G7 u bavarskom planinskom rizortu Šlos Elmau, Mišel je rekao da je ruski rat doveo svet u opasnost i uticao na snabdevanje hranom i gorivom, cene i bezbednost, preneo je Bi-Bi-Si.

On je kazao da su G7 i EU nepokolebljivo jedinstveni u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine. On je rekao da rat, takođe, oblikuje Evropsku uniju i da je Ukrajini i Moldaviji dat status kandidata, dok se druge nacije nadaju da će i one doći na red.

Rat znači da se svet promenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, naveo je Mišel i dodao da svet smatra da bi trebalo da se donose ispravne odluke i brani međunarodno pravo.

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija počeli su danas trodnevni samit s ciljem da, kako je najavljeno, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

Samitu prisustvuju lideri Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Protest aktivista

Aktivisti obučeni kao lideri zemalja Grupe sedam organizovali su protest na gradskom trgu u Garmiš Partenkirhenu, u blizini mesta gde se održava samit G7.

Noseći tradicionalnu bavarsku odeću i ogromne maske koje podsećaju na glave američkog predsednika DŽozefa Bajdena, nemackog kancelara Olafa Šolca i drugih lidera, aktivisti su se pretvarali da "peku" planetu Zemlju na roštilju na početku samita, preneo je AP.

"Očekujemo jasan signal da će ispuniti svoje obaveze iz Pariskog sporazuma i napraviti jasna poboljšanja kada je u pitanju zaštita klime", izjavila je Šarlot Beker iz organizacije za borbu protiv siromaštva Oksfam.

Ova nevladina organizacija, takođe, zahteva da se uvede porez na višak profita zarađenog tokom pandemije korona virusa za koji kaže da bi doneo stotine milijardi dolara.

Novac bi trebalo da se koristi za borbu protiv siromaštva i gladi širom sveta, navodi se u saopštenju.

Policija je rasporedila hiljade policajaca oko mesta održavanja samita u bavarskom selu Elmau, u obližnjem Garmiš Partenkirhenu i u Minhenu.

Prema navodima nemačke policije, protesti su za sada mirni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: