"Još jednom - nije postojao drugi izlaz. NATO je pretnja, govorili nam Srbi"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2022.

20:18

Tanjug/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Kao i da je specijalna operacija objavljena onda kada nije bilo drugog načina da se ukaže Zapadu na zločinačko uvlačenje Kijeva u NATO.

Lavrov je u intervjuu za Bi-Bi-Si dodao da je Zapad brižno štiteći, brinuo i na sve načine gajio neonacistički režim čiji je predsednik Vladimir Zelenski još u septembru 2021. godine rekao da ako se neko u Ukrajini oseća kao Rus onda neka ide u Rusiju.

Kako je istakao, Zelenski je to javno rekao.

"Kada mu je dopisnik Si-En-En rekao da je puk 'Azov' u nekoliko stranih država, u SAD, Japanu, uvršten na listu ekstremističkih, terorističkih organizacija, Zelenski je slegnuo ramenima i rekao da oni imaju mnogo takvih bataljona i pukova i da su oni takvi kakvi su", dodao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Kako je istakao, ruska strana nikoga nije napadala u Ukrajini, već su u toj zemlji napadali Ruse.

"Još jednom vam kažem: nismo imali drugi izlaz. Mnogo puta, hiljadu puta smo sve to objašnjavali. Sada vašim zapadnim oružjem ukrajinski režim napada civile, gradove, isto onako kako su to radili 2014. godine, kada su na vlast došli pučisti, kada su bombardovali centar Luganska iz aviona, kada su u Odesi spalili 50 ljudi“, istakao je Lavrov i retorički zapitao: „Da li se iko toga seća danas?".

NATO je pretnja - to znaju Srbi

"Mislim da je NATO pretnja, jer smo mi odavno bliski sa našim prijateljima u Srbiji i oni su nam govorili šta je Severnoatlantska alijansa. U Avganistanu ti Avganistanci sa kojima održavamo odnose iz gotovo svih etničkih grupa takođe nam govore šta je to Alijansa i kako je bombardovala svadbene povorke samo zato što su mislili zašto su se neki ljudi negde okupili - moramo da ih bombardujemo za svaki slučaj", odgovorio je ministar na pitanje zašto Rusija priča o talasima širenja NATO-a i doživljava blok kao pretnju. Lavrov je pozvao da se to pitanje postavi građanima Iraka i Libije, čije „zemlje su uništili do temelja“. "Posle toga NATO se kao i ranije proglašava za odbrambeni savez. Govore nam da ne brinemo, govorili su nam da ulazak Ukrajine u NATO neće predstavljati pretnju za Rusku Federaciju. Uz svo poštovanje prema našim kolegama iz Severnoatlantske alijanse, Rusija ima pravo da sama odlučuje šta predstavlja pretnju njenoj bezbednosti, a šta ne", zaključio je šef ruske diplomatije.

O izjavi Zorane Mihajlović

Lavrov je nazvao veoma čudnom izjavu potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović, koja je rekla da bi njegova poseta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što odložena.

"Potpredsednica Vlade, gospođa Mihajlović, dala je veoma čudnu izjavu, da nisu hteli da me vide tamo u Beogradu, kao da sam se ja sam pozvao. Ona je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji", rekao je ministar u intervjuu za NTV.

"Ako si prijatelj, nemoj da dolaziš kod nas, jer će tvoja poseta iritirati Zapad, i to je sve", objasnio je Lavrov logiku ministarke Mihajlović.

Države susedne Srbiji – Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija, zatvorile su vazdušni prostor za prelet Lavrovljevog aviona, pa je otkazana poseta šefa ruske diplomatije, koja je bila zakazana za 6-7. jun. Lavrov je tada rekao da je Rusija pozvala srpskog ministra spoljnih poslova da poseti Moskvu u najskorije vreme.

Podsećamo, Mihajlović je izjavila da je dobro što je otkazana najavljena poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Srbiji, jer je i sama najava te posete stavila Srbiju u komplikovanu poziciju.

"Sama najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila bi komplikovana za Srbiju i za predsednika Aleksandra Vučića. Trudimo se da opstanemo u energetskom, finansijskom i političkom smislu u trenutku koji je zaista težak i mislim da nam je najmanje potrebno da se preko naših leđa rešavaju svetska pitanja", rekla je tada Mihajlović.

Ona je dodala da "stalno slušamo kako su Srbija u Rusija najveći prijatelji. Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira da dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije", istakla je ona.

Oružje isporučeno Ukrajini već na crnom tržištu Albanije i KiM

Prenosivi raketni sistemi "Stinger" i protivtenkovski sistemi "Džavelin", koje je Zapad isporučio Ukrajini, već se prodaju na crnom tržištu u Albaniji i na Kosovu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Politika.

"Naravno, ne smeta da se malo bolje pogleda šta se već dešava sa oružjem dostupnim u Ukrajini, tim 'Stingerima', 'Džavelinima'. Oni su već na crnom tržištu. Pojavili su se u Albaniji i na Kosovu, o tome se otvoreno govori i prodaju se sa popustom, da tako kažem. Sve u svemu, u toku je proces osvajanja crnog tržišta", konstatovao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

On je dodao da se nada da vojska na Zapadu shvata sve rizike povezane sa isporukom teškog naoružanja Ukrajini.

"Zaista se nadam da osim političara koji neodgovorno zahtevaju da se Ukrajini isporuči sve što želi, još uvek postoje vojna lica koja shvataju šta je u pitanju i koji shvataju rizike koji su sa tim povezani", rekao je Lavrov u intervjuu za NTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: