Neformalni skup NATO-a u Holandiji; teme – Ukrajina, Švedska i Finska

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i grupa lidera iz zemalja članica sastaju se večeras u Holandiji kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

16:42

Neformalni skup NATO-a u Holandiji; teme – Ukrajina, Švedska i Finska
EPA-EFE/TOMS KALNINS

To će biti priprema za samit u Španiji kasnije ovog meseca. Neformalni skup održava se večeras u zvaničnoj rezidenciji holandskog premijera Marka Rutea u Hagu, a domaćin skupa je danska koleginica Mete Frederiksen, prenosi agencija AP.

Ostali lideri koji će prisustvovati sastanku su predsednik Rumunije i premijeri Belgije, Poljske, Portugalije i Letonije.

U kontekstu rata na istočnoj granici Alijanse, razgovaraće se verovatno i o zahtevima Švedske i Finske za pridruživanje NATO, navodi AP.

Letonski premijer Krišjanis Karinš rekao je danas da se nada i očekuje da će se razgovarati o jačanju istočnog krila, posebno u baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji, koje se sve graniče sa Rusijom.

Karinš je u intervjuu za letonski radio, istakao da je važno da njegove kolege iz NATO imaju slične potrebe za jačanjem bezbednosti u baltičkom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: