Rusi besni na Hrvate, izdali saopštenje – "Izabrali ste neprijateljstvo"

Na današnji dan pre 30 godina Republika Hrvatska i Ruska Federacija uspostavile su diplomatske odnose.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Pukhov K
Ilustracija: Shutterstock/Pukhov K

Tim povodom rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem, pozivajući se na godišnjicu, zražavanja žaljeje zbog, kako kažu, "neprijateljskih poteza koje je Zagreb poslednjih meseci napravio".

"Dvadeset petog maja obeležavamo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Rusko-hrvatske odnose u protekle tri decenije obeležila je pozitivna dinamika i postepeni razvoj celokupnog kompleksa saradnje. Formirali smo čvrst ugovorni i pravni okvir za saradnju koji pokriva širok spektar oblasti. Uspostavili smo konstruktivan politički dijalog koji nam je omogućio da sa visokim nivoom poverenja razmenimo mišljenja o situaciji u Evropi. Aktivno smo razvijali trgovinsku, ekonomsku i investicionu saradnju. Uspešno smo realizovali niz zajedničkih projekata u kulturno-humanitarnoj oblasti", navodi se u saopštenju.

"Sa žaljenjem moramo konstatovati da su hrvatske vlasti u poslednjih nekoliko meseci izabrale neprijateljsku liniju ponašanja prema Rusiji, koja je u snažnoj suprotnosti sa postignutim kvalitetom naših bilateralnih odnosa i koja uništava samo njihovo tkivo i uzroke. ozbiljna šteta po temeljne interese dve zemlje. Sva pozitivna dostignuća iz prošlosti danas su na udaru", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

"Uvereni smo da je takav destruktivan pristup poguban i da nema perspektive. Takođe verujemo da će prevladati zdrav razum i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i saradnje na obostranu korist zasnovanu, između ostalog, na svesti o geopolitičkim realnostima i pravim nacionalnim interesima", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu