Ukrajina rasporedila vojnike protiv Belorusije? "Omogućeno im je da otvore vatru na teritoriji cele zemlje"

Prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Igor Korol izjavio je danas da nisu isključene provokacije iz Ukrajine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/paparazzza
Ilustracija: Shutterstock/paparazzza

"Ukrajinci miniraju puteve, mostove na susednoj teritoriji, vrše pojačane patrole sa pojačanim odredima. Svi su naoružani, svi vojnim oružjem, tako da može doći do bilo kakvih provokacija", rekao je Korol u intervjuu za televiziju STV, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je rekao, postoje objektivni dokazi da su američke kontrabaterijske stanice raspoređene u blizini granica u pravcu Ovruča.

"Ukrajina je danas koncentrisala oko 10.000 vojnika protiv Republike Belorusije u pravcu Rivne. U pravcu Ovruča ih je 6.000, a na Černigovskom 4.500. Među njima je artiljerija, naoružana najsavremenijim američkim sredstvima, i jedinice protivvazdušne odbrane", dodao je Korol.

Najnovija dešavanja iz Ukrajine pratite OVDE.

Takođe je skrenuo pažnju na snabdevanje Ukrajine oružjem zapadnih zemalja i rekao da su se već pojavile informacije da je dosta ukrajinskog vojnog osoblja, njih oko 1.500, obučava u centrima za obuku u Nemačkoj, Poljskoj i na teritoriji Estonije.

Osvrćući se na situaciju u blizini zapadnih granica Belorusije, on je skrenuo pažnju na to da su susedne zemlje tamo rasporedile više od 260 borbenih tenkova, oko 150 borbenih aviona, kao i 164 borbena helikoptera.

"U Sredozemnom moru i na Baltiku stvorene su udarne snage nosača krstarećih raketa. Nažalost, krstareće rakete nisu oružje za odbranu, već su oružje pre svega za napad. Domet ovih raketa omogućava im da otvore vatru na teritoriji cele naše zemlje", poručio je Korol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu