"Ukrajina ne može ekspresno u EU"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) je u ponedeljak ponovila da je "Ukrajina deo evropske kuće,".

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2022.

18:23

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ona je, međutim odbacila ideju da ta zemlja ekspresno može da se priključi Evropskoj uniji.

"Ne znamo kada će ti koraci biti mogući, ni kako ih učiniti, jer Ukrajina je sada usred užasnog rata," rekla je Berbokova.

Kijevske vlasti su posle napada Rusije 24. februara zatražile brz pristup EU i ponudile dokumenta kao osnov za otvaranje pristupnih pregovora.

Berbokova je još krajem februara uzdržano reagovala i ukazala da je pristupanje EU proces koji pod normalnim okolnostima traje godinama.

"Ne smemo više davati prazna obećanja," rekla je sada obraćajući se na univerzitetu Viadrina u Frankfurtu na Odri. Upravo zato, dodala je, EU još u ovom polugodištu mora da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Berbokova je ponovila i zahtev Rusiji da odmah prekine rat u Ukrajini. "Rat u Ukrajini negira sve za šta se Evropa posle 1945. i 1989. zalaže - za mir i slobodu, demokratiju i ljudsko dostojanstvo," rekla je. Konačno, ministarka spoljnih poslova je naglasila da Nemačka stoji uz saveznike iz centralne i istočne Evrope, odnosno da će preuzeti svoj deo odgovornosti za jačanje istočnog krila NATO.

To, međutim, nije sve, jer najveća snaga Evrope je društveno povezivanje, mnogo šire od vojne podrške. "Evropa nije samo privredna unija, nego i unija društvenih vrednosti," rekla je Berbokova.

Verovanje da samo ekonomsko povezivanje vodi demokratizaciji i usvajanju ljudskih vrednosti je "kobna iluzija," dodala je, "a to vidimo i u ovom napadačkom ratu."

"Privredni interesi i vrednosti treba da idu ruku pod ruku, a to znači i da Evropa mora dalje da gradi jasan sistem osnovnih vrednosti," zaključila je Berbokova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: