Nova vest
Fudbal 0

29.4.2024.

20:30

Premijer liga ide ka NBA modelu – tri tima protiv

Fudbalski klubovi Premijer lige napravili su još jedan korak ka uvođenju ograničenja potrošnje, preneli su britanski mediji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Adam Vaughan

Mera, koju je podržala većina premijerligaša, moraće da bude ratifikovana na narednoj generalnoj skupštini Premijer lige u junu, da bi stupila na snagu od sezone 2025/26.

Branilac titule Mančester siti, njegov gradski rival Mančester junajted i Aston Vila glasali su protiv tog predloga, dok je Čelsi bio uzdržan, naveli su britanski mediji.

Ograničenje potrošnje ima za cilj da zameni pravila profitabilnosti i održivosti (PSR) koja se trenutno primenjuju u Premijer ligi.

Taj sistem bi ograničio - ili usidrio - potrošnju svih klubova na višestruki iznos kombinovanog novca od nagrada i novca od televizijskih prava koje je zaradio poslednjeplasirani tim u ligi. Kao posledica toga, smanjila bi se potrošačka moć klubova sa najvećim prihodima i najbogatijim vlasnicima, čime bi se povećala konkurentnost lige.

Everton i Notignem su ove sezone kažnjeni oduzimanjem bodova zbog kršenja važećih pravila PSR-a, svojevrsnog finansijskog fer-pleja po kojem klubovi ne smeju da izgube više 105 miliona funti tokom tri godine.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu