Švajcarci žele u NATO

Dok Finska i Švedska razmišljaju o skorom ulasku u NATO, Švajcarska razmatra moguće opcije za jačanje veza sa ovom vojnom alijansom.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2022.

15:09

Švajcarci žele u NATO
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Najvažniji preduslov za bližu saradnju je jaka švajcarska vojska.

Predsednik Liberalne stranke FDP Tijeri Burkart nedavno je pozvao na prekid politike koja od Švajcarske pravi ježa. Njegov slogan nije članstvo u Severnoatlantskom savezu, već fokusiranje na vojnu interoperabilnost, slično onome što su uradile Finska i Švedska.

Prema istraživanjima javnog mnjenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, 56 odsto Švajcaraca smatra da je neophodno uspostaviti bliže veze sa Alijansom.

Švajcarska trenutno sarađuje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir i učestvuje u misiji NATO KFOR na Kosovu. Takođe, od 2004. godine u švajcarsku vojsku su uvedeni različiti standardi NATO, uključujući strukture i vojne oznake, objašnjava Noje burher cajtung (Neue Burcher Zeitung).

Prema švajcarskoj praksi vojne neutralnosti, članstvo u NATO je apsolutno isključeno, ali u slučaju vojnog napada na Švajcarsku to prestaje da važi. Svakako da bi u ovoj situaciji NATO morao na neki način da se uključi u sukob, a švajcarska vojska bi sarađivala sa svojim susedima.

Međutim, približavanje Alijansi znači i da susedne zemlje mogu da računaju na Švajcarsku, a ova država je povećala vojni budžet na sedam milijardi švajcarskih franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: