Bajden o članu 5 NATO-a: "Sveta obaveza"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je tokom razgovora sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom da je mir u Evropi direktno povezan sa stabilnošću u SAD.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2022.

14:50

Bajden o članu 5 NATO-a:
Tanjug/ AP Photo/Czarek Sokolowski

"Sposobnost Amerike da ispuni svoju ulogu u drugim delovima sveta počiva na ujedinjenoj, bezbednoj Evropi. Učili smo iz tužnog iskustva dva svetska rata, kada nismo bili uključeni u stabilnost u Evropi. To se uvek vraća i proganja nas. Sjedinjenih Država", rekao je Bajden.

"Tako da već dugo govorim, kao gostujući senator, član Komiteta za spoljne poslove, kao potpredsednik osam godina, sada kao predsednik, da je stabilnost u Evropi kritična za Sjedinjene Države. Ne samo u Evropi, ali i širom sveta", nastavio je on.

Bajden je takođe rekao da on i američki lideri vide član 5 NATO-a kao "svetu obavezu". Član 5 je princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

Bajden je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin misli da će njegova invazija na Ukrajinu moći da podeli zemlje NATO-a.

"Najvažniji kriterijum u ovom svetu koji se menja je da NATO ostane apsolutno, potpuno, potpuno ujedinjen. Po našim stavovima nema razdvajanja. Da šta god da radimo, radimo složno i svi se slažu", rekao je on.

Američki predsednik je rekao i da je Poljska izložena teretu velikog broja ukrajinskih izbeglica i uporedio to sa situacijom na američko-meksičkoj granici, kao i da Poljska preuzima značajnu odgovornost u humanitarnoj krizi zbog rata u Ukrajini.

On je rekao da bi svet trebalo da pomogne Poljskoj u podnošenju tog tereta, preneo je Rojters.

Američki predsednik je danas razgovarao sa vladinim zvaničnicima Ukrajine tokom posete Poljskoj kako bi iskazao podršku istočnom krilu NATO zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: