Sreda, 16.02.2022.

15:02

Slovenci ublažuju kovid mere; "Idućih dana biće ukinuto ili ublažena većina restrikcija"

Slovenački epidemiolozi i drugi zdravstveni stručnjaci predložili su u utorak da vlada ukine ili ublaži neke mere.

Izvor: Večernji list

Slovenci ublažuju kovid mere;
EPA/EFE/ IGOR KUPLJENIK

Ovo bi se pre svega odnosilo na one aktivnosti kod kojih je nizak rizik od prenošenja virusa usled kratkog kontakta, i poručili da je prelazak sa sadašnjih mera na početak „nove normale“ treba da počne što pre.

Slovenački premijer Janez Janša potvrdio je na Tviteru u sredu da će njegova vlada odlučiti da ublaži protivepidemijske mere, nakon preporuka epidemiologa koji veruju da je epidemija u opadanju.

"U narednim danima i nedeljama, u skladu sa poboljšanom epidemiološkom slikom i sugestijama zdravstvenih stručnjaka, većina ograničenja će biti ukinuta ili ublažena“, rekao je Janša i zahvalio onima koji su do sada vakcinisani protiv kovida 19.

Slovenački epidemiolozi i drugi zdravstveni stručnjaci predložili su u utorak da vlada ukine ili ublaži neke mere, pre svega one kod kojih je nizak rizik od prenošenja virusa usled kratkog kontakta, i poručili da je prelazak sa sadašnjih mera na početak "nove normalnosti“ treba da počne.

Predlažu ukidanje kovid sertifikata za ulazak u banke, pošte, prodavnice i jedinice državne uprave, ali i opuštanje rada ugostitelja i nastave u školama, gde se sada sprovodi redovno testiranje učenika koji moraju da nose maske na časovima.

Osim toga, epidemiolog Mario Fafangel sa Slovenačkog instituta za javno zdravlje (NIJZ) rekao je da predlaže vladi ukidanje obaveznog karantina nakon kontakta sa zaraženom osobom, a ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je da će takav karantin biti ukinut u petak.

Epidemiolozi predlažu reviziju dosadašnjih mera jer varijanta omikrona, uprkos brzom širenju, nije donela više problema u bolničkom sistemu zbog novih hospitalizacija, pa predlažu ublažavanje mera i povećanje zaštite posebno osetljivih grupa.

Poboljšanje epidemiološke situacije je u rukama koalicione vlade, za koju se očekuju parlamentarni izbori 24. aprila.

Pogled vlade na izbore mogla bi da podstakne odluka doneta ovih dana o vanrednom usklađivanju penzija i jednokratnih energetskih bonusa u vidu vaučera od 150 evra, koji će biti isplaćeni 15. aprila, nedelju dana pre izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: