Objavljen najnoviji dokument – američki kongresmeni podržali Srbiju FOTO

Američki kongresmeni, njih 16, objavilo je pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje.

Izvor: B92

Petak, 04.02.2022.

18:12

Objavljen najnoviji dokument – američki kongresmeni podržali Srbiju FOTO
Shutterstock/Giuseppe Amoruso

Među potpisnicima su članovi Spoljnopolitičkog, Obaveštajnog i Vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa, a što je još značajnije iz različitih stranaka - demokrata i republikanaca, prenose "Novosti".

Ovaj dokument je rezultat rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Naša zemlja nije posegla za konsultatskim agencijama, koje Albanska strana koristi godinama.

Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrše kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro. U njemu su pozvali predsednika DŽoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče usredsređenost SAD na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine, a imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije.

Takođe, zatražili su od američke adminsitracije da Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država, žaleći se da Beograd još nije priznao nezavisnost.

Vučić i Đurić su tada najavili da i Srbija ima snažniju podršku na Kapitol hilu, što se sada i vidi.

Pismo podrške su potpisali Klaudija Tinej, Emanuel Klaver koji su koopresedavajuća Srpskim kokusom, Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, Bred Šnajder - članovi Spoljnopolitičkog komiteta, Gas Bilirakis, Ted Liju, Dejvid MekKinli i Bil DŽonson, Frenk Mirvan - članovi Srpskog kokusa, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, Majk Tarner i Mark Visij - Vojni komitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: