Na potezu Putin

Moskva -- Šef ruske diplomatije Segej Lavrov izjavio je danas da će predsednik Vladimir Putin doneti odluku o tome kako će zvanična Moskva reagovati na odgovor SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE  YURI KOCHETKOV
EPA-EFE YURI KOCHETKOV

NATO ima nove zahteve

"Nema odgovora na glavno pitanje, a glavno pitanje je..."

SAD su poslale, podsetimo, odgovor na nacrt garancija za bezbednost, dokument koji je napravila Moskva.

Lavrov je rekao da Moskva analizira odgovor i da će, posle međuresorne koordinacije, biti izvešten Putin, prenosi agencija RIA novosti.

"Predsednik će odlučiti o našim daljim koracima", naglasio je Lavrov.

S druge strane, zvanični Kremlj je saopštio danas da postoji prostor za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Državama, ali da je očigledno da Vašington nije uzeo u obzir glavne bezbednosne zahteve Rusije, zbog čega ne ostaje mnogo prostora za optimizam.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Moskva neće žuriti u izvlačenju zaključaka nakon što su SAD juče zvanično odgovorile na njene predloge za preoblikovanje bezbednosnih aranžmana u Evropi, prenosi agencija Rojters.

Opisujući tenzije na kontinentu kao aluzije na Hladni rat, Peskov je rekao da će Moskvi trebati vremena da preispita odgovor SAD, kao i da je u interesu Moskve i Vašingtona da se nastavi dijalog, iako, kako tvrdi, ne ostaje mnogo prostora za optimizam nakon izjava SAD i NATO-a da su glavni zahtevi Rusije neprihvatljivi.

"Na osnovu onoga što su naše kolege juče izjavile o glavnim kategorijama navedenim u tim nacrtima dokumenata, ne možemo reći da su naša razmišljanja uzeta u obzir ili da je pokazana spremnost da se naša zabrinutost uzme u obzir", izjavio je Peskov.

Kako je dodao, Kremlj smatra da ima malo razloga za optimizam posle odgovora SAD na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.

SAD i NATO juče su Moskvi dostavili odgovore na nacrt garancija za bezbednost, a Lavrov je danas saopštio da SAD nisu odgovorile na glavno pitanje Rusije, a to je neširenje NATO-a dalje na istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu