"Oni koji su protiv NATO bombardovanja Srba su neprijatelji"

Bivši predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati izjavio je da OVK ni teoretski ni praktično nije bila u stanju da izvrši masakre i da ubija Srbe.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

16:13

Yarr65/Depositphotos

On je, između ostalog, naglasio da su oni koji su protiv Kosova i koji su protestovali protiv NATO bombarodavanja Srba, neprijatelji Kosova.

Optužnica nekadašnje lidere Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja tereti u šest tačaka, i to za krivična dela protiv pravosuđa: ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Na pitanje tužiteljke Valerije Bolići da li tvrdi da je svako ko je svedočio protv OVK iznosio neistinite dokaze, Gucati je odgovorio da on to nikada nije rekao.

"Vi sada pokušavate da mi ograničite pravo da slobodno razmišljam i analiziram stvari", pitao je Gucati tužiteljku, a ona ga je potom upitala da li je pročitao svaku činjenicu i svaki dokaz iz 1.000 strana materijala koje je podelio medijima da bi mogao da zaključi da se radi o lažima.

"Pa, trebalo bi mi godinu dana da sve to pročitam. Nisam pročitao više od sedam strana. Slučajno sam pročitao dokumente o Ademu Jašariju, legedarnom komandantu, i tvrdim da su to laži, izmišljotina. Mi smo dokumente stavili na sto i svako ko je želeo da ih uzme mogao je, a nismo ih distribuirali. Vi tvrdite da sam izneo imena koja ne smeju biti izneti javno. Ja sam štitio privatnost svih, bilo da se radi o Srbima ili Albancima, Romima", izjavio je Gucati.

On je istakao da u životu nikad nije nijednom svedoku pretio, jer, kako je ukazao, on ne zna ko su oni.

"Hisni Gucati nikome nikada nije pretio. Nećete naći takav dokaz", dodao je Gucati.

Na pitanje tužiteljke zašto ništa nije preduzeo kako bi se redukovala imena svedoka koja su se pojavila u štampi, Gucati joj je odgovorio da on ne rediguje dokumente i da ih on nije pisao.

"To su dokumenti koji su procureli iz vaše službe. Zahvaljujem medijima koji nisu objavili imena svedoka", naveo je Gucati.

Upitan da li je Nasim Haradinaj rekao nešto što nije zakonito pred medijima, Gucati je odgovorio da “s obzirom na sve što je uradio, znam da nikada ne bi počnio neku grešku ili prekršio etički kodeks ili uradio nešto što nije moralno, znam da nije pomenuo nijedno ime kome bi se nanela šteta”.

"Vi morate otkriti osobu koja je to ukrala od vas", poručio je Gucati tužiteljki Bolići.

Podsetimo, Gucati je je tokom jučerašnjeg svedočenja izjavio da je dokumente Udruženju veterana OVK dostavila nepoznata osoba, kao i da ih nije kopirao nijedan funkcioner iz te organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: