Nemačka rešila – zatvaranje za nevakcinisane

Nemačka privremena vlada uvešće oštre mere za nevakcinisane da bi obuzdala kovid 19 i ublažila pritisak na bolnice zbog nove varijante virusa – soja omikron.

Izvor: B92
Podeli
 EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U četvrtak su nemački regionalni premijeri usaglasili stavove sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel da uvedu oštra ograničenja za one koji nisu vakcinisani protiv kovida 19.

Merkelova je u četvrtak pozvala šefove 16 nemačkih saveznih država da donesu odluku o novim ograničenjima širom zemlje. Tokom pandemije, državni lideri su uglavnom bili slobodni da odlučuju o sopstvenim merama protiv kovida.

Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne.

Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima u kojima je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmera broj gledalaca biti smanjen.

Kako je potvrdila Merkelova, 2G pravila biće proširena na maloprodaju, a pristup kulturnim i rekreativnim objektima (uključujući bioskope, pozorišta, restorane) takođe će biti moguć samo za vakcinisane osobe i one koji su preležali kovid, bez obzira na negativan test.

"Sada dolazi advent blokada za nevakcinisane. Vakcinacija će biti obavezna od oktobra", rekla je Merkelova.

Govoreći u četvrtak, odlazeći ministar zdravlja Jens Špan rekao je televiziji ZDF da je plan u suštini „zaključavanje za nevakcinisane“.

"Više od 12 miliona odraslih osoba koje nisu vakcinisane je ono što stvara izazov za zdravstveni sistem“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu