Portparol EU: Srbija da dozvoli zvanične posete iz Prištine

Portparol EU pozvao je Srbiju da razmotri odluku kojom je zabranjena poseta ministra privremenih institucija u Prištini opstinama Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Oliver Hoslet
Foto: EPA-EFE/ Oliver Hoslet

"Poseta kosovskih ministra je najavljena u skladu sa dogovorom i nema razloga da se ne dopusti. Pozivamo Srbiju da razmotri svoju odluku i dozvoli posete koje su prijavljene na odgovarajući način", poručio je Stano u izjavi za Tanjug.

Portparol Evropske unije, Peter Stano, pozvao je Srbiju, da ponovo razmotri odluku kojom je zabranjena poseta ministra privremenih institucija u Prištini opstinama Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

U Briselu navode da je ova poruka EU identična poruci koja je prošle nedelje upućena Prištini i kojom se traži da se direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, dozvoli ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

"Očekujemo od obe strane da u potpunosti primenjuju sve postignute dogovore uključujući i sporazum o zvaničnim posetama", dodaje Stano.

On podseća da su zvanične posete važan deo normalizacije odnosa između Srbije i Koosova jer daju priluku za više "interkcije i komunikacije" među stranama.

Portparol EU zaključuje da posete moraju biti realizovane tako da podržavaju podržavaju proces normalizacije iili doprinose radu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu