Vučić: "To je politika Srbije; Daću intervju na ruskom ako pobedimo na izborima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za kanal na Jutjubu Sovovjev lajv u intervjuu ruskom novinaru Vladimiru Solovjevu.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

11:46

Vučić:
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/POOL

Vučić je rekao da je Srbija zaista na evropskom putu, ali da neće pokvariti odnose sa Rusijom.

Vučić je u intervjuu, objavljenom uoči njegovog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da iz Evrope razni politički subjekti dele lekcije i da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspesima Srbije.

Vučić je ispričao da mu je na pitanje zašto da ne govori glasno rečeno da će to izazvati mnogo problema i da svi moraju da reaguju. "Ja sam se tada prosto nasmejao i nastavio da radim svoj posao", ispričao je Vučić.

Istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putum, ali da nikada neće pokvariti odnose sa Rusijom.

"Mi ćemo ceniti Putina, imaćemo dobre odnose i sa Kinom, sviđalo vam se to ili ne, to je politika Srbije", istakao je Vučić.

Ukazao je da Rusija ne mora da se saglasi sa svakim njegovim stavom, ali da je Moskva uvek pokazivala poštovanje za izbor Srbije i da zato Srbija veoma ceni predsednika Putina.

"Kad sam insistirao na nekim stvarima, gde su se pojavljivale neke razlike, on se čak osmehivao, ali pokazao je korektan odnos, svoju veličinu i to koliko uvažava slobodu našeg naroda", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o pretnjama sankcijama i zamrzavanjem imovine, Vučić je istakao da njemu nemaju šta da zamrznu da nema nikakvu imovinu, nijedan dolar, niti evro u inostranstvu.

"Interesuje me samo to što je važno za moju zemlju, šta mogu da uradim za svoju zemlju", naglasio je Vučić.

Intervju Vučića za Solovjev lajv objavljen je u celosti uoči posete predsednika Vučića Rusiji, koja je planirana za 24. i 25. novembar, a u ranije objavljenim delovima intervjua predsednik Srbije je govorio o predstojećoj poseti Rusiji i susretu sa predsednikm Putinom i o tome da je gas pitanje svih pitanje u Srbiji.

"Za Srbiju veoma važno da očuva mir i stabilnost"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju veoma važno da očuva mir i stabilnost, a u tom kontekstu i dobre odnose sa Rusijom.

Vučić je, u intervjuu za Ju tjub kanal Solovjev lajv objavljen u celosti pred posetu predsednika Srbije Rusiji, istakao da je za Srbiju veoma važno kada Rusija kaže da je važno poštovati međunarodno pravo.

"Srbija se razvija ogromnom brzinom i zato su nam potrebni mir i stabilnost. I zato poštujemo one koji poštuju našu nezavisnost, naš suverenitet, koji poštuju rezolucije međunarodnog prava i Rezoluciju (SB UN) 1244 o KiM, poštuju teritorijalni integritet Srbije. A Rusija nas je uvek podržavala po ovom pitanju, zahvalan sam predsedniku Putinu na podršci, a takođe (ministru spoljnih poslova Rusije) Sergeju Lavrovu i (ministru odbrane Rusije) Sergeju Šojguu i svim ljudima iz okruženja predsednika Putina zahvalan sam na korektnom odnosu prema Srbiji“, istakao je Vučić.

Govoreći o dešavanjima 90-ih godina, rekao da se vidi licemerje onih koji su tada donosili odluke.

"Kada govore o moralnim principima, ja kažem "Zaustavite se, recite mi: ' moraš da uradiš to i to, ali molim vas samo nemojte da mi govorite da je to u skladu sa principima morala i etike'", dodao je Vučić.

Ispričao je da je jednom pitao predsednika Francuske Emanuela Makrona kako da objasni Srbima da su svi u bivšoj SFRJ imali pravo na na samoopredeljenje sem Srba, a da je Makron odgovorio da je sasvim sigurno mnogo od toga što predsednik Srbije govori istina, ali da je (Vučić) racionalan političar i pragmatičar i shvata da je to sada, u ovoj političkoj situaciji nemoguće.

Vučić je dodao da je tada zahvalio Makronu jer je to bio korektan pristup.

"Mogu da razumem - mi smo jači, shvatam, ali govoriti mi da je to pravda da su Srbi za sve krivi, to nije korektno, nije istina... To ne želim da slušam. Ne mogu i neću", rekao je predsednik Srbije.

"Daću intervju na ruskom ako pobedim na izborima"

Vučić je izjavio da će dati intervju na ruskom jeziku ako pobedi na izborima 3. aprila 2022. godine.

"Razumem sve na ruskom, ali i dalje ne govorim tečno, nadam se da hocu posle dosta ozbiljnog rada za nekoliko meseci. Ako sve bude dobro na izborima, ako slučajno pobedim, onda ću biti spreman da se vašim gledaocima obratim na ruskom i odgovorim na vaša pitanja na ruskom“, rekao je Vučić u intervjuu za Ju tjub kanal Solovjev lajv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: