Iza priče o kraju pandemije: Ne nadajte se mnogo

Pada broj slučajeva koronavirusa u svetu, pokazao je poslednji prikaz SZO. Istovremeno, raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju uvedena ograničenja.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

08:41

Iza priče o kraju pandemije: Ne nadajte se mnogo
Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Međutim, stručnjaci kažu da je prerano za proglašenje pobede nad pandemijom koronavirusa, a takođe i upozoravaju da bi nejednak pristup vakcinama mogao da dovede do pojave novih i smrtonosnijih sojeva.

Podsetimo, prema poslednjim nedeljnim presecima SZO, broj novoobolelih pada iz sedmice u sedmicu. Kako piše Index.hr, čini se i da a u Evropi gde je vakcinisan veliki postotak odraslih ljudi, nakon porasta zaraza uzrokovanih varijantom delta, sad pandemija ipak jenjava.

"Verujem da većina sveta (uključujući većinu Evrope i Amerika) ulazi u završnu fazu pandemije", tvitovao je prošle sedmice Fransoa Baloks sa londonskog univerziteta.

Ovo poboljšanje stanja ohrabrilo je nekoliko evropskih zemalja da ukinu neka ili čak sva ograničenja povezana s pandemijom, kao što je to učinila Danska 10. septembra.

Alii, da li je pandemija u svojoj završnoj fazi? "Mislim da je to još rano reći za sve, iako bi to moglo biti tačnije za delove sveta s visokom procepljenošću", rekao je jedan virusolog za AFP.

Problem je što u određenim delovima sveta, istočnoj i srednjoj Evropi, Africi, Aziji, Izraelu, Kanadi, El Salvadoru, Belizeu, slučajevi eksponencijalno rastu pa ne možemo reći da je pandemija iza nas, prenosi Index.

Čak i u bogatim, dobro vakcinisanim državama koje pokazuju silazni trend, situacija se može obrnuti, upozoravaju stručnjaci. Stručnjaci su odavno saglasni da ne reč o pandemiji koja je nepredvidiva.

Stručnjaci navode i da se lako može preokrenuti situacija koju sada imamo, a to je da vakcine štite od najtežh oblika koronavirusa - ako mutacija delta soja postane otpornija na postojeće vakcine, to bi mogli da poništiti napredak koji je do sada postignut, navode stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: