Postojao je izveštaj CIA, Bajden je znao

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio sinoć da namerava da zadrži američku vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.08.2021.

06:52

Postojao je izveštaj CIA, Bajden je znao
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Vojska će ostati, rekao je on u intervjuu američkoj mreži ABC njuz, "makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta".

Bajden je odbacio kritike da su SAD morale da urade više po pitanju evakuacije i povlačenja, koja su dosad obeležili nasilje i haos u glavnom gradu Kabulu, pošto je na stotine hiljada ljudi pokušalo da pobegne od talibana, koji sada drže vlast, prenosi AP.

Upitan u par navrata - kako administracija planira da pomogne Amerikancima da napuste Avganistan posle 31. avgusta, Bajden je odgovorio da "ukoliko i ostanu američki državljani posle planiranog roka, vojska će ostati i izvući ih sve".

U tom intervjuu je rekao i da ne veruje da bi bilo moguće da se američke trupe povuku iz Avganistana bez "haosa" koji se mogao videti poslednjih dana.

Na pitanje novinara ABC Njuza da li se povlačenje moglo bolje osmisliti, Bajden je odgovorio odrečno, prenosi Rojters. "Ne. Ideja da postoji način da se izadje bez haosa kakav je nastao, meni nije poznata. Ne znam kako je to moguće", odgovorio je predsednik SAD.

S druge strane, neki američki mediji dokopali su se izveštaja CIA, koja je mesecima pre zvaničnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana izradila bezbednosnu procenu stanja i sve moguće scenarije koji bi usledili. Kako se navodi u medijskim izveštajima, koji se pozivaju na taj izveštaj, ovakav haotičan scenario u kom su talibani "samleli" Avganistan bio je na papiru, ali je ovo što se sedilo još i gore.

Isti taj izveštaj prezentovan je Beloj kući, što znači da je Bajden za sve znao. Ali, kada je bio upitan za CIA-in izveštaj i to nekoliko puta, Bajden je davao neodređene odgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: