Talibani na 11 kilometara od Kabula? 18. provincijski grad pao u njihove ruke

Talibani su jutros pokrenuli višestruki napad na Mazar-e Šarif, veliki grad na severu Avganistana i jedan od retkih do sada slobodnih većih gradova.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2021.

09:09

Talibani na 11 kilometara od Kabula? 18. provincijski grad pao u njihove ruke
Foto: EPA/MUHAMMAD SADIQ

Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera u severnoj provinciji Balkh, rekao je da su talibani napali grad iz nekoliko smerova. Za sada nema informacija o žrtvama, piše AP.

Avganistanski predsednik Ashraf Ghani odletio je u sredu u Mazar-e Šarif kako bi organizovao obranu grada.

Talibani su poslednjih dana tokom brze ofenzive zauzeli veći deo južnog Avganistana.

Mnogi strahuju da će se nakon povlačenja stranih vojnih snaga iz zemlje talibani u potpunosti vratiti na vlast.

Gani: U fokusu mi je sprečavanje raseljavanja Avganistanaca

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio j0e danas da se konsultuje sa lokalnim liderima i međunarodnim partnerima o situaciji u zemlji, s obzirom da talibani brzo napreduju i zauzimaju sve veći deo zemlje. Gani je rekao da je njegov cilj kao predsednika da spreči dalju nestabilnost, nasilje i raseljavanje naroda, piše Rojters. Talibani su se danas približili Kabulu, dok su SAD poslale dodatne trupe da pomognu u evakuaciji osoblja ambasade i drugih civila.

U ruke talibana pao i 18. provincijski grad

Prema izveštajima aganistanske pokrajine Paktika, njen glavni grad Sharana pao je u ruke talibana. Lokalni novinar potvrdio je za CNN da su talibani zauzeli grad danas oko 13 sati po lokalnom vremenu. Paktika je južno od Kabula i graniči s Pakistanom.

Portparol talibana, Zabiullah Mujahid, rekao je da su talibanske snage zauzele grad i da su se vladine trupe predale. Sharana je 18. glavni grad neke pokrajine u Afganistanu koji je u poslednjih osam dana došao pod kontrolu talibana.

Talibani na 11 kilometara od Kabula

Lokalni zastupnik rekao je novinskoj agenciji AP da su talibani stigli do okruga Char Asiab, koji se nalazi samo 11 kilometara južno od glavnog grada Kabula. Ako ove informacije potvrdi vlada, to je najbliže što su talibani do sada napredovali prema glavnom gradu Avganistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: