Srbija 3

04.05.2024.

9:49

Mali: "Na korak smo do investicionog rejtinga" VIDEO

Prvi potpresednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prosečna plata do kraja 2025. godine biti 1.000 evra, dok će prosečna penzija do kraja 2027. godine biti 650 evra.

Izvor: B92.net

Mali: "Na korak smo do investicionog rejtinga" VIDEO
Printscreen/ TV Prva

Podeli:

"Prioriteti Vlade će biti dalji rast i razvoj privrede, standarda i makroekonomija. Svaka grana ekonomije nam vaste. Naša ekonomska politika je bazirana na izvozu i stranim investicijama. Imamo rekordne strane investicije", rekao je Mali za TV Prva.

" Do kraja 2025. godine ćemo imati prosečnu zaradu 1.000 evra", istakao je Mali.

Kaže da idemo ka tome da 2027. godine prosečna penzija bude 650 evra.

Mali ističe da je javni dug Srbije u odnosu na BDP je 47,6 odsto, a da je 93 odsto u celom svetu.

Ekspo je investicija od 1,2 milijarde evra, ali to je samo deo programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", unutar kojeg će u 320 projekata oko 17,8 milijardi evra biti uloženo u škole, zdravstvene ustanove, auto-puteve, saobraćajnice, brze pruge.

"Očekujemo tri miliona posetilaca samo u okviru meseci u kojima bude održan. Smatram da nam je to najveća razvojna šansa", rekao je Mali.

"Imaćemo leteće taksije. Nije pitanje samo vozila nego skoka u budućnost", naglasio je Mali.

Najavio je da će do kraja godine će biti završena pruga do Subotice i da je i to Expo.

"Sve ono što radimo radimo u interesu građana Srbije, običnih ljudi. Mala Srbija dobila je poverenje 92 zemlje sveta da organizuje jednu takvu manifestaciju", naglasio je Mali.

Za Nacionalni stadion, koji je takođe deo projekta Ekspa, kamen temeljac položen je prvog maja. I taj stadion nije važan samo za naš sport, već i za razvoj turizma.

"To je 130 hektara. Ogroman građevinski poduhvat koji zapošljava radnike. Taj stadion će biti velelepan objekat. Imaćemo finale Lige Evrope 2028. godine. Vidite kako vas jedna investicija gura napred. Sport je postao biznis", rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da je Srbija na korak do investicionog rejtinga.

"Na korak smo do investicionog rejtinga", istakao je Mali.

"On pravi razliku između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja. Sa investicionim rejtingom ste još atraktivniji za strane investitore, kamatna stopa je mnogo niža. Sve to ima uticaj na povećanje zaposlenosti, veći budžet, a samim tim i veće plate i penzije", dodao je Mali.

Izvor: Prva tv

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: