Testovi na koronavirus koje je Srbija donirala tzv. Kosovu biće uništeni

Ministar zdravlja Arben Vitija danas je u kosovskom parlamentu da su testovi koje je Srbija donirala uskladišteni i da nikada nisu korišćeni.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Depositphotos/microgen
Foto: Depositphotos/microgen

Pročitajte još:

Gazeta ekspres: U Prištini traže da vlada odmah prekine donaciju testova iz Srbije

Dodao je da će testovi, kada dođe vreme za to, biti uništeni.

"Prema podacima Nacionalnog zavoda za javno zdravlje, testovi se čuvaju kao i većina drugih laboratorijskih materijala i nikada nisu upotrebljeni. Zbog isteka roka tretiraće se prema mikrobiološkim procedurama kao i svi materijali kojima je istekao rok", odgovorio je Vitija poslaniku DPK na sednici Skupštine koja je u toku.

Imajući u vidu da se radi o malim količinama, Vitija je istakao da nisu potrebne posebne procedure kako bi se testovi zajedno sa ostalim laboratorijskim otpadom odložili.

Da podsetimo, iz Beograda je za Prištinu prosleđeno 1.000 testova polovinom aprila prošle godine, kada je epidemija koronavirusa bila u punom jeku i kada na Kosovu nije bilo ni približno dovoljno testova za otkrivanje prisustva virusa.

Odmah je, međutim, u kosovskoj javnosti počela polemika da li pomoć iz Srbije treba da se prihvati, a sada saznajemo da je kosovska vlada nije upotrebila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu